Fájl tulajdonságai

Adott fájl vagy mappa információinak megjelenítéséhez kattintson rá a jobb egérgombbal, és válassza a Tulajdonságok menüpontot. Ennek alternatívájaként jelölje ki a fájlt, és nyomja meg az Alt+Enter kombinációt.

A fájl tulajdonságai ablak olyan információkat jelenít meg, mint a fájl típusa, mérete és módosításának ideje. Ha gyakran van szüksége ezekre az információkra, akkor megjeleníttetheti ezeket a listanézet oszlopaiban vagy az ikonfeliratokban is.

Az Alap lapon megjelenő információk részletes bemutatása alább található. Elérheti a Jogosultságok és Megnyitás ezzel lapokat is. Bizonyos fájltípusok, például képek és videók esetén egy extra lap is megjelenik, amely a méretekhez, hosszhoz és kodekhez hasonló információkat jelenít meg.

Alap tulajdonságok

Név

A fájlt ezen mező módosításával átnevezheti. A fájlt a tulajdonságok ablakon kívül is átnevezheti, lásd: Fájl vagy mappa átnevezése.

Típus

Ez segít azonosítani a fájl típusát, például PDF-dokumentum, OpenDocument szöveg vagy JPEG kép. A fájltípus többek közt meghatározza, hogy milyen alkalmazások képesek megnyitni a fájlt. Egy képet például nem fog tudni megnyitni egy zenelejátszóval. További információkért lásd: Fájlok megnyitása más alkalmazásokkal.

A fájl MIME-típusa zárójelben jelenik meg. A MIME-típus használatával a számítógépek szabványos módon hivatkozhatnak a fájltípusokra.

Tartalom

Ez a mező csak mappák tulajdonságainak megjelenítésekor látható, és a mappában található elemek számát jelzi. Ha a mappa további mappákat is tartalmaz, akkor minden tartalmazott mappa egy elemnek számít, még ha további elemeket is tartalmaz. Továbbá minden fájl egy elemnek számít. Ha a mappa üres, akkor a tartalom mező a semmi szót jeleníti meg.

Méret

Ez a mező akkor jelenik meg, amikor egy fájl (nem pedig mappa) tulajdonságait nyitotta meg. A fájl mérete megadja, hogy az mennyi lemezhelyet foglal el. Ez egyben azt is jelzi, hogy várhatóan meddig fog tartani a fájl letöltése vagy elküldése (például e-mailben): a nagyobb fájlok küldése/fogadása tovább tart.

A méret bájtban, KB, MB vagy GB egységben lehet megadva. Az utóbbi három esetén a méret zárójelben bájtban megadva is megjelenik. Technikailag 1 KB 1024 bájt, 1 MB 1024 KB és így tovább.

Hely

A számítógépén lévő egyes fájlok helyét az abszolút elérési út adja meg. Ez a fájl egyedi „címe” a számítógépén, és azon mappák listájából áll, amelyekbe sorban belépve elérheti a fájlt. Ha például Géza saját mappájában van egy Önéletrajz.pdf nevű fájl, akkor annak helye a /home/geza/Önéletrajz.pdf.

Kötet

A fájlrendszer, amelyen a fájl található. Ez megjeleníti a fájlt fizikailag tároló helyet, például a merevlemezt vagy CD-meghajtót, vagy hálózati megosztást, illetve fájlkiszolgálót. A merevlemezek feloszthatók lemezpartíciókra, a Kötet alatt a partíció is megjelenik.

Szabad hely

Ez csak mappák esetén jelenik meg. Megadja a mappát tároló lemezen elérhető szabad lemezhelyet. Ezzel egyszerűen ellenőrizheti, hogy a merevlemez tele van-e.

Elérés

A fájl utolsó megnyitásának dátuma és ideje.

Módosítva

A fájl utolsó módosításának és mentésének dátuma és ideje.