Fájljogosultságok beállítása

A fájljogosultságok segítségével felügyelheti, hogy ki jelenítheti meg és szerkesztheti az Ön fájljait. Egy fájl jogosultságainak megjelenítéséhez és szerkesztéséhez kattintson rá a jobb egérgombbal, válassza a Tulajdonságok menüpontot, majd a Jogosultságok lapot.

A beállítható jogosultságokkal kapcsolatos részletekért lásd a Fájlok és Mappák részeket alább.

Fájlok

Beállíthatja a fájl tulajdonosának, a fájl tulajdonoscsoportjának és a rendszer minden más felhasználójának jogosultságait. Saját fájljai esetén Ön a tulajdonos, és adhat magának csak olvasási vagy írási és olvasási jogosultságot is. Akkor tegyen egy fájlt írásvédetté, ha nem szeretné véletlenül módosítani.

Minden felhasználó egy csoporthoz tartozik. Otthoni számítógépek esetén gyakran minden felhasználóhoz saját csoport tartozik, és a csoportjogosultságok nincsenek használatban. Vállalati környezetben a csoportok gyakran osztályoknak vagy projekteknek felelnek meg. Azon túl, hogy a fájloknak van tulajdonosuk, egy csoporthoz is tartoznak. Beállíthatja a fájl csoportját, és az adott csoport minden felhasználójának a fájlra vonatkozó jogosultságait. A fájl csoportját csak olyan csoportra állíthatja, amelynek Ön is tagja.

Beállíthatja a fájl tulajdonosán és a fájl csoportjának tagjain kívüli többi felhasználó jogosultságait is.

Ha a fájl egy program, például parancsfájl, akkor a futtatásához be kell jelölnie a Fájl végrehajtásának engedélyezése programként négyzetet. Ha ez a lehetőség be is van jelölve, a fájlkezelő továbbra is megnyithatja a fájlt egy alkalmazásban, vagy rákérdezhet a teendőre. További információkért lásd: Végrehajtható szöveges fájlok.

Mappák

Mappák esetén is a tulajdonos, csoport és egyéb felhasználók jogosultságait állíthatja be. A tulajdonosok, csoportok és egyéb felhasználók leírását lásd fent a fájljogosultságok részben.

A mappák esetén beállítható jogosultságok eltérnek a fájlok esetén beállíthatóktól.

Nincs

A felhasználó a mappában lévő fájlokat sem láthatja.

Csak fájlok listázása

A felhasználó láthatja a mappában lévő fájlokat, de nem nyithat meg, hozhat létre vagy törölhet fájlokat.

Fájlok elérése

A felhasználó megnyithatja a mappában lévő fájlokat (amennyiben van erre jogosultsága az adott fájl esetén), de nem hozhat létre vagy törölhet fájlokat.

Fájlok létrehozása és törlése

A felhasználónak teljes hozzáférése van a mappához, beleértve a fájlok megnyitását, létrehozását és törlését.

Gyorsan beállíthatja az adott mappában a fájljogosultságokat a Jogosultságok alkalmazása a tartalmazott fájlokra gomb megnyomásával. A legördülő listák használatával állítsa be a tartalmazott fájlok vagy mappák jogosultságainak módosításához, és nyomja meg a Módosítás gombot. A jogosultságok az almappákban lévő fájlokra és mappákra is alkalmazásra kerülnek, a mappaszerkezet teljes mélységében.