Fájl vagy mappa átnevezése

A fájlkezelő használatával is megváltoztathatja egy fájl vagy mappa nevét.

Fájl vagy mappa átnevezéséhez:

  1. Kattintson a jobb egérgombbal az elemre, és válassza az Átnevezés menüpontot, vagy válassza ki a fájlt, és nyomja meg az F2 billentyűt.

  2. Írja be az új nevet, és nyomja meg az Enter billentyűt.

A fájlokat a Tulajdonságok ablakban is átnevezheti.

Fájlok átnevezésekor csak a fájl első része kerül kijelölésre, a kiterjesztés (a „.” utáni rész) nem. A kiterjesztés általában a fájl típusát jelzi (például a fájl.pdf egy PDF-dokumentum), és általában nem szükséges megváltoztatni. Ha a kiterjesztést is meg akarja változtatni, akkor jelölje ki a teljes fájlnevet, és módosítsa.

Ha rossz fájlt nevezett át, vagy elrontotta az új nevet, akkor visszavonhatja az átnevezést. A művelet visszavonásához és a korábbi név visszaállításához azonnal válassza a menüsáv Szerkesztés elemét, majd az Átnevezés visszavonása menüpontot.

Érvényes karakterek a fájlnevekben

Fájlnevekben tetszőleges karaktereket használhat az / (osztásjel) kivételével. Néhány eszköz azonban olyan fájlrendszert használ, amely a fájlnevekre több megszorítást érvényesít. Emiatt inkább kerülje a következő karakterek használatát a fájlnevekben: |, \, ?, *, <, ", :, >, /.

Ha egy fájl nevének első karaktere a . (pont), akkor a fájl rejtett lesz amikor megpróbálja megjeleníteni a fájlkezelőben.

Gyakori problémák

A fájlnév már használatban van

Ugyanabban a mappában nem lehet két azonos nevű fájl vagy mappa. Ha olyan névre próbál átnevezni egy fájlt, amely már létezik az adott mappában, a fájlkezelő nem fogja engedélyezni.

A fájl- és mappanevek megkülönböztetik a kis- és nagybetűket, így a Fájl.txt és a FÁJL.txt például eltérő nevek. A csak ennyiben különböző fájlnevek használata engedélyezett, noha nem javasoljuk.

A fájlnév túl hosszú

Egyes fájlrendszereken a fájlnevek nem tartalmazhatnak 255-nél több karaktert. Ebbe a 255 karakteres korlátba beleértendő a fájl neve és elérési útja is (például: /home/wanda/Dokumentumok/munka/üzleti-ajánlatok/… ), így amennyire tudja, kerülje a hosszú fájl- és mappanevek használatát.

Az átnevezés menüpont szürke

Ha az Átnevezés szürke, akkor nincs jogosultsága átnevezni a fájlt. Az ilyen fájlok átnevezésével legyen óvatos, mert egyes védett fájlok átnevezése instabillá teheti a rendszerét. További információkért lásd a Fájljogosultságok beállítása részt.