Fájlok tallózása egy kiszolgálón vagy hálózati megosztáson

Csatlakozhat egy kiszolgálóhoz vagy hálózati megosztáshoz az adott kiszolgálón lévő fájlok tallózásához és megjelenítéséhez úgy, mintha azok a saját gépén lennének. Ez kényelmes módszer fájlok le- és feltöltéséhez az internetről vagy internetre, vagy fájlok megosztásához a helyi hálózatának felhasználóival.

A fájlok hálózaton keresztüli tallózásához nyissa meg a Fájlok alkalmazást a Dashból, és kattintson az oldalsáv Hálózat tallózása elemére. A fájlkezelő megkeresi a helyi hálózaton található, megosztott mappákkal rendelkező számítógépeket. Ha egy, az interneten lévő kiszolgálóhoz szeretne kapcsolódni, vagy nem látja a keresett számítógépet, akkor annak internetes vagy hálózati címét beírva is kapcsolódhat egy kiszolgálóhoz.

Kapcsolódás fájlkiszolgálóhoz

  1. A fájlkezelőben válassza a Fájlok lehetőséget a menüsávon, majd az alkalmazásmenü Kapcsolódás kiszolgálóhoz menüpontját.

  2. Adja meg a kiszolgáló címét URL alakban. A támogatott URL-címekkel kapcsolatos információk alább olvashatók.

    Ha korábban már csatlakozott a kiszolgálóhoz, akkor kiválaszthatja a Legutóbbi kiszolgálók listából.

  3. Nyomja meg a Kapcsolódás gombot. Megnyílik egy új ablak, amely megjeleníti a kiszolgáló fájljait. A fájlokat ugyanúgy tallózhatja, ahogyan azt a számítógépén lévő fájlokkal és mappákkal tenné. A kiszolgáló felvételre kerül az oldalsávba, így a jövőben gyorsan elérheti.

URL-címek írása

Az URL (uniform resource locator) egy címformátum, amely egy hálózaton elérhető helyre vagy fájlra hivatkozik. A cím a következőképpen áll össze:

séma://kiszolgáló.példa.hu/mappa

A séma megadja a protokollt vagy a kiszolgáló típusát. A cím példa.hu részét tartománynévnek nevezzük. Ha felhasználónév szükséges, akkor az a kiszolgálónév elé szúrható be:

séma://felhasználó@kiszolgáló.példa.hu/mappa

Egyes sémák megkövetelik a portszám megadását. Ezt a tartománynév után lehet beszúrni:

séma://kiszolgáló.példa.hu:port/mappa

Alább a különböző támogatott kiszolgálótípusokkal kapcsolatos konkrét információkat láthat.

Kiszolgálótípusok

Különböző típusú kiszolgálókhoz kapcsolódhat. Egyes kiszolgálók nyilvánosak, és bárkinek engedélyezik a kapcsolódást. Más kiszolgálók felhasználónévvel és jelszóval való bejelentkezést követelhetnek meg.

Adott kiszolgálókon lehet, hogy nincs jogosultsága bizonyos fájlműveletek elvégzésére. Például nyilvános FTP-kiszolgálókon valószínűleg nem lesz képes fájlok törlésére.

A megadandó URL a kiszolgáló által a fájlmegosztásainak exportálására használt protokolltól függ.

SSH

Ha egy kiszolgálón rendelkezik SSH-fiókkal, akkor kapcsolódhat ezen módszer használatával. Sok webszolgáltató biztosít SSH-fiókot ügyfeleinek, így azok biztonságosan tölthetnek fel fájlokat. Az SSH-kiszolgálók mindig megkövetelik a bejelentkezést.

Egy tipikus SSH URL a következőképpen néz ki:

ssh://felhasználó@kiszolgáló.példa.hu/mappa

SSH használatakor minden elküldött adat (beleértve a jelszavát is) titkosítva van, így hálózatának más felhasználói nem láthatják azt.

FTP (bejelentkezéssel)

Az FTP népszerű módszer fájlok kicserélésére az interneten. Mivel az FTP-n küldött adatok nem titkosítottak, sok kiszolgáló ma már SSH használatával biztosít elérést. Néhány kiszolgáló azonban továbbra is lehetővé teszi vagy megköveteli az FTP használatát fájlok fel- vagy letöltésére. A bejelentkezéssel elérhető FTP-kiszolgálók általában megengedik a fájlok törlését és feltöltését.

Egy tipikus FTP URL a következőképpen néz ki:

ftp://felhasználó@ftp.példa.hu/útvonal

Nyilvános FTP

A fájlok letöltését lehetővé tevő kiszolgálók néha nyilvános vagy névtelen FTP-elérést is biztosítanak. Ezek a kiszolgálók nem kérnek felhasználónevet és jelszót, és általában nem engedélyezik fájlok törlését vagy feltöltését.

Egy tipikus névtelen FTP URL a következőképpen néz ki:

ftp://ftp.példa.hu/útvonal

Egyes névtelen FTP-szolgáltatók megkövetelik egy nyilvános felhasználónévvel és jelszóval, vagy nyilvános felhasználónévvel és jelszóként az Ön e-mail címének használatával való bejelentkezést. Az ilyen kiszolgálókhoz használja az FTP (bejelentkezéssel) lehetőséget, és használja az FTP-szolgáltató által megadott hitelesítési adatokat.

Windows-megosztás

A windowsos számítógépek zárt protokollt használnak fájlok megosztására a helyi hálózaton. A Windows-hálózaton lévő számítógépek gyakran tartományokba vannak csoportosítva a rendszerezés és jobb hozzáférés-felügyelet érdekében. Ha megfelelő jogosultságai vannak a távoli számítógépen, akkor a fájlkezelőből kapcsolódhat a Windows-megosztáshoz.

Egy tipikus Windows megosztás URL a következőképpen néz ki:

smb://kiszolgálónév/megosztás

WebDAV és biztonságos WebDAV

A weben használt HTTP protokollon alapuló WebDAV néha használatos fájlok megosztására a helyi hálózaton, és fájlok tárolására az interneten. Ha biztonságos kapcsolatokat támogató kiszolgálóhoz kapcsolódik, akkor válassza ezt a lehetőséget. A biztonságos WebDAV erős SSL-titkosítást használ, így jelszavát és adatait mások nem láthatják.

Egy tipikus WebDAV URL a következőképpen néz ki:

http://példa.gépnév.hu/útvonal