Kötetek és partíciók kezelése

A kötet szót a tárolóeszközök, például merevlemezek leírására használjuk. Vonatkozhat még az eszközön lévő tárterület egy részére is, mivel a tárterület feldarabolható. A számítógép ezt a tárterületet a fájlrendszeren keresztül teszi elérhetővé, a csatolásnak nevezett folyamat során. A csatolt kötetek lehetnek merevlemezek, USB-meghajtók, DVD-RW lemezek, SD-kártyák és egyéb adathordozók. Ha egy kötet csatolva van, akkor olvashat róla és írhat rá fájlokat.

A csatolt kötetet gyakran partíciónak is nevezik, noha ezek nem feltétlenül azonosak. A „partíció” egyetlen meghajtó legalább egy fizikai tárolóterületét jelenti. A partíciót csatolása után nevezhetjük kötetnek, mert ekkor válnak elérhetővé a rajta lévő fájlok. A kötetekre a tárolást a „háttérben” végző partíciók és meghajtók megcímkézett, elérhető „kirakataiként” lehet tekinteni.

Kötetek és partíciók megjelenítése és kezelése a Lemezkezelővel

A Lemezkezelővel ellenőrizheti és módosíthatja a számítógép tárolóköteteit.

  1. Nyissa meg a Dasht, és indítsa el a Lemezkezelőt.

  2. A Tárolóeszközök ablaktáblán megtalálhatja a merevlemezeket, CD/DVD meghajtókat és egyéb fizikai eszközöket. Kattintson a megvizsgálandó eszközre.

  3. A jobb oldali ablaktáblán a Kötetek feliratú terület a kijelölt eszközön található kötetek és partíciók felosztását jeleníti meg. Ezen kívül tartalmaz még a kötetek kezelésére használható eszközöket is.

    Legyen óvatos: ezekkel az eszközökkel lehetséges a lemezen található adatok teljes törlése is.

A számítógépen valószínűleg van legalább egy elsődleges partíció, és egy csere partíció. A cserepartíciót az operációs rendszere használja a memóriakezelésre, és ritkán van csatolva. Az elsődleges partíció tartalmazza az operációs rendszerét, alkalmazásait, beállításait és személyes fájljait. Ezek a fájlok biztonsági vagy kényelmi okokból több partíció között is eloszthatók.

Egy elsődleges partíciónak olyan információkat kell tartalmaznia, amelyeket a számítógép az elinduláshoz vagy bootoláshoz használ. Emiatt ezt a partíciót indítópartíciónak, boot partíciónak is nevezik. A kötet indíthatóságának meghatározásához nézze meg a Partíciójelzőket a Lemezkezelőben. A külső adathordozók, például USB-meghajtók vagy CD-k is tartalmazhatnak indítható kötetet.