Fájl elrejtése

A GNOME fájlkezelő lehetővé teszi fájljai igény szerinti elrejtését és megjelenítését. A rejtett fájlok alapesetben nem láthatók: a fájlkezelőben nem jelennek meg, de a mappa továbbra is tartalmazza azokat.

Fájl elrejtéséhez nevezze át azt úgy, hogy a név első karaktere egy . legyen. A példa.txt fájl elrejtéséhez például a .példa.txt nevet használja.

Mappákat ugyanúgy rejthet el, mint fájlokat. Nevezze át a mappát egy . beszúrásával a nevének elejére.

Minden rejtett fájl megjelenítése

Ha szeretné látni egy mappa minden rejtett fájlját, akkor lépjen be a mappába, és nyomja meg a lefelé gombot az eszköztáron, és válassza a Rejtett fájlok megjelenítése menüpontot, vagy nyomja meg a Ctrl+H kombinációt. Ekkor minden rejtett fájl megjelenik a nem rejtettekkel együtt.

Ezen fájlok ismételt elrejtéséhez nyomja meg a lefelé gombot az eszköztáron, és válassza a Rejtett fájlok megjelenítése menüpontot, vagy nyomja meg újra a Ctrl+H billentyűkombinációt.

Fájl rejtésének megszüntetése

Fájl elrejtésének megszüntetéséhez nyissa meg az azt tartalmazó mappát, és nyomja meg a lefelé gombot az eszköztáron, és válassza a Rejtett fájlok megjelenítése menüpontot. Ezután keresse meg a rejtett fájlt, és törölje a fájl nevét kezdő . karaktert. Például egy .példa.txt nevű fájl ismételt megjelenítéséhez nevezze azt át példa.txt-re.

Miután átnevezte a fájlt, nyomja meg a lefelé gombot az eszköztáron, és válassza a Rejtett fájlok megjelenítése menüpontot, vagy nyomja meg a Ctrl+H billentyűkombinációt a többi rejtett fájl ismételt elrejtéséhez.

Alapesetben a rejtett fájlok csak addig jelennek meg, amíg be nem zárja a fájlkezelőt. Ezen beállítás módosításával kapcsolatban nézze meg a Nézetbeállítások a Fájlokban részt.

A legtöbb rejtett fájl neve . karakterrel kezdődik, míg más fájlok utolsó karaktere esetleg egy ~. Ezek a fájlok a biztonsági másolatok, további információkért lásd a Mik azok a „~” végződésű fájlok? részt.