Speciális karakterek bevitele

A világ legtöbb írásrendszeréből származó karakterek ezreit viheti be és jelenítheti meg, még ha azok nem is találhatók meg a billentyűzetén. Ez az oldal a speciális karakterek bevitelének különböző módszereit sorolja fel.

Karaktertábla

A GNOME karaktertábla alkalmazása segítségével böngészheti az Unicode összes karakterét. A kívánt karakter megkereséséhez használja a karaktertáblát, majd másolja és illessze be azt oda, ahol szüksége van rá.

A Karaktertábla alkalmazást megtalálja a Dashban. A karaktertáblával kapcsolatos további információkért lásd a karaktertábla kézikönyvét.

Kódpontok

Bármely Unicode karaktert beírhatja a karakter numerikus kódpontjának begépelésével. Minden karaktert egy négykarakteres kódpont azonosít. Egy karakter kódpontját megtalálhatja, ha megkeresi a karaktert a Karaktertábla alkalmazásban, ekkor az megjelenik az állapotsoron és a Karakter adatai lapon is. A kódpont az U+ utáni négy karakter.

Egy karakter kódponttal való beírásához nyomja meg a Ctrl+Shift+U kombinációt, írja be a négykarakteres kódpontot, és nyomja meg az Enter billentyűt. Ha gyakran használ más módszerekkel nehezen elérhető karaktereket, hasznos lehet a kódpontjaik memorizálása, hogy gyorsan beírhassa azokat.

Beviteli források

Beállíthatja, hogy a billentyűzete – függetlenül a billentyűkre nyomtatott írásjelektől – egy másik nyelv karakterkiosztásának megfelelően működjön. A menüsávon található ikon segítségével válthat a különböző beviteli források között. További információkért lásd: Alternatív beviteli források használata.