Alternatív beviteli források használata

A különböző nyelvekhez több száz billentyűzetkiosztás készült. Még egyetlen nyelv esetén is több kiosztás van, például angol nyelvhez a Dvorak kiosztás. Billentyűzetének viselkedése megváltoztatható, a billentyűkre nyomtatott betűktől és szimbólumoktól függetlenül átállítható másik kiosztás használatára. Ez több nyelv használata közti gyakori váltás esetén hasznos.

Egyes nyelvek, például a kínai vagy koreai összetettebb beviteli módszert igényelnek egy egyszerű billentyű–karakter társításnál. Ennek következtében a kiválasztható beviteli források lehetővé teszik ilyen módszerek használatát. Erről a Komplex beviteli módok szakaszban olvashat többet.

Beviteli források hozzáadása

Bármely kiosztás képét megjelenítheti. Válassza ki a listából a kiosztást, majd nyomja meg az előnézet gombot.

 1. Kattintson a menüsáv jobb szélén lévő ikonra, és válassza a Rendszerbeállítások menüpontot.

 2. A Személyes kategóriában kattintson a Szövegbevitel gombra.

 3. Nyomja meg a + gombot, válasszon egy beviteli forrást, és nyomja meg a Hozzáadás gombot.

Az alapértelmezett forrás a lista tetején lévő. Használja a és gombokat a források felfelé és lefelé mozgatásához a listában.

Ha kiválaszt egy forrást egy beviteli módszerrel, akkor a beállításokra kattintva elérheti az adott módszer beállítóablakát, ha van ilyen.

Beviteli forrás indikátor

Gyorsan válthat a kiválasztott források között a menüsávon lévő beviteliforrás-indikátor használatával. A menü egy rövid azonosítóval jelzi az aktuális forrást, például Hu magyar kiosztás esetén, vagy egy szimbólum a speciális beviteli módszert – például Kínai (Chewing) – használó források esetén. Kattintson a beviteliforrás-indikátorra, és válassza ki a menüből a kívánt forrást.

Gyorsbillentyűk

A kiválasztott beviteli források között gyorsbillentyűkkel is válthat. Alapesetben a következő forrásra váltás gyorsbillentyűje a Super+Szóköz, de ez módosítható:

 1. Kattintson a menüsáv jobb szélén lévő ikonra, és válassza a Rendszerbeállítások menüpontot.

 2. A Személyes kategóriában kattintson a Szövegbevitel gombra.

 3. Kattintson az aktuális gyorsbillentyű-meghatározásra a Váltás a következő forrásra címke alatt.

 4. Amikor a gyorsbillentyű definíciója megváltozik az Új gyorsbillentyű… kifejezésre, nyomja le az új gyorsbillentyűként használni kívánt billentyűket.

Beviteli forrás beállítása minden ablakra vagy ablakonként külön-külön

Több forrás használatakor eldöntheti, hogy minden ablak ugyanazt a forrást használja-e, vagy minden ablak más-más forrást. Az eltérő forrás használata akkor lehet hasznos, ha például egy szövegszerkesztő ablakban másik nyelven ír egy cikket. Az egyes ablakokhoz kiválasztott beviteli forrás ilyenkor megmarad az ablakok közti váltáskor.

Alapesetben az új ablakok az alapértelmezett beviteli forrást használják. Ehelyett választhatja azt, hogy az utoljára használt ablak beviteli forrását használják.

Komplex beviteli módok

A beviteli módokhoz javasolt keretrendszerek az IBus és az Fcitx. Az utóbbi az alapértelmezett az Ubuntuban kínai, japán, koreai és vietnami nyelvekhez.

A beviteli módszerekkel kapcsolatos beviteli forrás beállítások csak akkor érhetők el, ha a megfelelő beviteli módszer motorja telepítve van. A nyelvek telepítésekor egy megfelelő beviteli módszer motorja is telepítésre kerül, ha az adott nyelvhez szükséges.

Például a koreai (hangul) gépeléséhez egy magyar rendszeren, tegye a következőket:

 1. Telepítse a koreai nyelvet. A telepített csomagok egyike az fcitx-hangul, a hangul beviteli módszer az Fcitx-hez.

 2. Zárja be a Nyelvi támogatás ablakát, és nyissa meg újra.

 3. Válassza az fcitx-et a Billentyűzetbeviteli rendszer listából.

 4. Jelentkezzen ki, majd újra be.

 5. Kattintson a menüsáv jobb szélén lévő ikonra, és válassza a Rendszerbeállítások menüpontot.

 6. A Személyes kategóriában kattintson a Szövegbevitel gombra.

 7. Nyomja meg a + gombot, válassza a Hangul (Fcitx) lehetőséget, és nyomja meg a Hozzáadás gombot.

Ez elérhetővé teszi a Hangult az Fcitx beviteliforrás-indikátorban a menüsávon. (A megjelenése eltérő az IBus használatakor.)

Ha másik beviteli rendszert szeretne használni, mint ami egy adott nyelv telepítésekor kerül telepítésre, akkor bármikor külön is telepítheti az IBus vagy az Fcitx beviteli rendszert.