Kattintás a középső egérgombbal

Sok egér és néhány érintőtábla is rendelkezik középső egérgombbal. A görgővel rendelkező egereken általában közvetlenül a görgő lenyomásával végezhet középső kattintást. Ha nincs középső egérgombja, nyomja meg egyszerre a bal és jobb egérgombot a középső kattintáshoz. Ha így nem tud középső kattintást végezni, akkor próbálja meg ezeket az utasításokat követni.

A többujjas koppintást támogató érintőtáblákon három ujjal egyszerre koppintva végezhet középső kattintást. Ennek működéséhez engedélyeznie kell a koppintással kattintást az érintőtábla beállításaiban.

Számos alkalmazás a középső kattintást használja bizonyos műveletek gyors végrehajtására.

  • Az egyik ilyen művelet a kijelölt szöveg beillesztése (néha az elsődleges kijelölés beillesztésének is hívják). Jelölje ki a beilleszteni kívánt szöveget, vigye az egérmutatót oda, ahova be szeretné szúrni, majd kattintson a középső gombbal. A kijelölt szöveg beillesztésre kerül a mutatott helyre.

    A szöveg középső gombbal való beillesztése teljesen független a normál vágólaptól. A szöveg kijelölése nem másolja azt át a vágólapra. Ez a gyors módszer csak a középső egérgombbal működik.

  • Görgetősávokon és csúszkákon egy kattintás az üres helyre adott mennyiséggel (például egy oldallal) mozgatja az ablak tartalmát a kattintás irányába. Az üres helyen történő középső kattintással a kattintásnak megfelelő helyre mozgathatja az ablak tartalmát.

  • Középső kattintással gyorsan új alkalmazásablakot nyithat. Ehhez kattintson a középső egérgombbal az alkalmazás ikonjára a bal oldali Indítón vagy a Dashban.

  • A legtöbb webböngésző lehetővé teszi a hivatkozások gyors megnyitását új lapokon a középső egérgombbal. Kattintson bármely hivatkozásra a középső egérgombbal, és az megnyílik egy új lapon. Legyen azonban óvatos a Firefox webböngészőben való középső kattintással. Ha a Firefoxban nem egy hivatkozásra mutatva végez középső kattintást, akkor a böngésző a kijelölt szöveget próbálja meg betölteni URL-ként, mintha a címsorba illesztette volna be a középső kattintással, és megnyomta volna az Entert.

  • A fájlkezelőben a középső kattintás két szerepet tölt be. Ha egy mappán végez középső kattintást, akkor a mappa új lapon nyílik meg. Ez a népszerű webböngészők viselkedését utánozza. Ha egy fájlon végez középső kattintást, akkor a fájl a dupla kattintáshoz hasonlóan megnyílik.

Néhány speciális alkalmazás lehetővé teszi a középső egérgomb más feladatokra való használatát. Az alkalmazás súgójában keressen rá a középső kattintás vagy középső egérgomb kifejezésekre.