Fájlok és mappák tallózása

A Fájlok alkalmazás segítségével tallózhatja a számítógépén található fájlokat. Segítségével kezelheti a tárolóeszközökön (például külső merevlemezeken), fájlkiszolgálókon és hálózati megosztásokon lévő fájlokat.

A fájlkezelő megnyitásához válassza a Fájlok alkalmazást a Dashban. Fájlokat és mappákat a Dashban is ugyanúgy kereshet, mintha alkalmazásokat keresne. Ezek a Fájlok és mappák fejléc alatt jelennek meg.

A fájlkezelő elindításának másik módja a Indító Saját mappa ikonjának kiválasztása.

Mappák tartalmának felfedezése

A fájlkezelőben a mappákra duplán kattintva megjelenik azok tartalma, a fájlokra duplán kattintva azok megnyílnak a fájltípushoz tartozó alap alkalmazásban. A mappán jobb egérgombbal kattintva megnyithatja azt új ablakban vagy új lapon. Listanézetben a mappa melletti nyílra kattintva megjelenítheti annak tartalmát a fában.

A fájlok és mappák listája fölötti útvonalsáv megjeleníti az éppen látható mappát, beleértve a szülőmappáit is. Kattintson egy szülőmappára az útvonalsávon az adott mappába ugráshoz. Kattintson bármely mappára a jobb egérgombbal az útvonalsávon az új lapon vagy ablakban való megnyitásához, másolásához vagy áthelyezéséhez, illetve tulajdonságainak megjelenítéséhez.

Ha gyorsan egy fájlra akar ugrani az éppen megjelenített mappában, akkor kezdje el begépelni a fájl nevét. Az ablak alján megjelenik egy keresőmező, és a keresett kifejezésre illeszkedő első fájl kijelölésre kerül. Nyomja meg a Lefelé nyíl billentyűt vagy a Ctrl+G kombinációt, vagy görgessen az egérgörgőn a keresett kifejezésre illeszkedő következő fájlra ugráshoz.

Az oldalsávból gyorsan elérheti az általános helyeket. Ha nem látja az oldalsávot, akkor válassza a Nézet ▸ Oldalsáv ▸ Oldalsáv megjelenítése menüpontot. A gyakran használt mappákra könyvjelzőket is készíthet, ezek is az oldalsávban jelennek meg. Ehhez használja a Könyvjelzők menüt, vagy húzzon egy mappát az oldalsávra.

Ha gyakran mozgat fájlokat beágyazott mappák között, akkor hasznos lehet az oldalsávban inkább egy fát megjeleníteni. Válassza a Nézet ▸ Oldalsáv ▸ Fa menüpontot a fa oldalsáv engedélyezéséhez. Kattintson a mappa melletti nyílra a gyermekmappák megjelenítéséhez a fában, vagy egy mappára az ablakban való megnyitásához.