Fájlok tallózása egy kiszolgálón vagy hálózati megosztáson

Csatlakozhat egy kiszolgálóhoz vagy hálózati megosztáshoz az adott kiszolgálón lévő fájlok tallózásához és megjelenítéséhez úgy, mintha azok a saját gépén lennének. Ez kényelmes módszer fájlok le- és feltöltéséhez az internetről vagy internetre, vagy fájlok megosztásához a helyi hálózatának felhasználóival.

A fájlok hálózaton keresztüli tallózásához nyissa meg a fájlkezelőt. Ezután kattintson az oldalsáv Hálózat tallózása elemére, vagy válassza az Ugrás menü Hálózat pontját. A fájlkezelő megkeresi a helyi hálózaton található, megosztott mappákkal rendelkező számítógépeket. Ha egy, az interneten lévő kiszolgálóhoz szeretne kapcsolódni, vagy nem látja a keresett számítógépet, akkor annak internetes vagy hálózati címét beírva is kapcsolódhat egy kiszolgálóhoz.

Kapcsolódás fájlkiszolgálóhoz

  1. A fájlkezelőben válassza a Fájl ▸ Kapcsolódás kiszolgálóhoz menüpontot.

  2. Adja meg a kiszolgáló címét, válassza ki a kiszolgáló típusát, adja meg az esetlegesen szükséges további információkat. Ezután nyomja meg a Kapcsolódás gombot. A kiszolgálótípusokkal kapcsolatos információk alább olvashatók.

    Az interneten található kiszolgálók esetén általában használható a tartománynév (például: ftp.példa.hu). A helyi hálózaton lévő számítógépek esetén azonban lehet, hogy az adott számítógép számokkal megadott IP-címét kell használni.

  3. Megnyílik egy új ablak, amely megjeleníti a kiszolgáló fájljait. A fájlokat ugyanúgy tallózhatja, ahogyan azt a számítógépén lévő fájlokkal és mappákkal tenné.

    Az új kiszolgáló megjelenik az oldalsávban, így a jövőben gyorsan elérheti azt

Különböző kiszolgálótípusok

Különböző típusú kiszolgálókhoz kapcsolódhat. Egyes kiszolgálók nyilvánosak, és bárkinek engedélyezik a kapcsolódást. Más kiszolgálók felhasználónévvel és jelszóval való bejelentkezést követelhetnek meg.

Adott kiszolgálókon lehet, hogy nincs jogosultsága bizonyos fájlműveletek elvégzésére. Például nyilvános FTP-kiszolgálókon valószínűleg nem lesz képes fájlok törlésére.

Kiszolgálótípusok

SSH

Ha egy kiszolgálón rendelkezik SSH-fiókkal, akkor kapcsolódhat ezen módszer használatával. Sok webszolgáltató biztosít SSH-fiókot ügyfeleinek, így azok biztonságosan tölthetnek fel fájlokat. Az SSH-kiszolgálók mindig megkövetelik a bejelentkezést. Ha a bejelentkezéshez SSH-t használ, akkor a jelszó mezőt hagyja üresen.

SSH használatakor minden elküldött adat (beleértve a jelszavát is) titkosítva van, így hálózatának más felhasználói nem láthatják azt.

FTP (bejelentkezéssel)

Az FTP népszerű módszer fájlok kicserélésére az interneten. Mivel az FTP-n küldött adatok nem titkosítottak, sok kiszolgáló ma már SSH használatával biztosít elérést. Néhány kiszolgáló azonban továbbra is lehetővé teszi vagy megköveteli az FTP használatát fájlok fel- vagy letöltésére. A bejelentkezéssel elérhető FTP-kiszolgálók általában megengedik a fájlok törlését és feltöltését.

Nyilvános FTP

A fájlok letöltését lehetővé tevő kiszolgálók néha nyilvános vagy névtelen FTP-elérést is biztosítanak. Ezek a kiszolgálók nem kérnek felhasználónevet és jelszót, és általában nem engedélyezik fájlok törlését vagy feltöltését.

Egyes névtelen FTP-szolgáltatók megkövetelik egy nyilvános felhasználónévvel és jelszóval, vagy nyilvános felhasználónévvel és jelszóként az Ön e-mail címének használatával való bejelentkezést. Az ilyen kiszolgálókhoz használja az FTP (bejelentkezéssel) lehetőséget, és használja az FTP-szolgáltató által megadott hitelesítési adatokat.

Windows-megosztás

A windowsos számítógépek zárt protokollt használnak fájlok megosztására a helyi hálózaton. A Windows-hálózaton lévő számítógépek gyakran tartományokba vannak csoportosítva a rendszerezés és jobb hozzáférés-felügyelet érdekében. Ha megfelelő jogosultságai vannak a távoli számítógépen, akkor a fájlkezelőből kapcsolódhat a Windows-megosztáshoz.

WebDAV és biztonságos WebDAV

A weben használt HTTP protokollon alapuló WebDAV néha használatos fájlok megosztására a helyi hálózaton, és fájlok tárolására az interneten. Ha biztonságos kapcsolatokat támogató kiszolgálóhoz kapcsolódik, akkor válassza ezt a lehetőséget. A biztonságos WebDAV erős SSL-titkosítást használ, így jelszavát és adatait mások nem láthatják.