Fájlok és mappák másolása vagy mozgatása

Egy fájl vagy mappa új helyre másolásához vagy áthelyezéséhez használhatja a fogd és vidd módszert, a másolás és beillesztés parancsokat vagy gyorsbillentyűket.

Szüksége lehet például egy bemutató USB-kulcsra másolására, hogy magával vihesse munkahelyére. Vagy biztonsági másolatot készíthet egy dokumentumról, mielőtt megváltoztatná azt, hogy később visszatérhessen az eredeti fájlhoz, ha nem elégedett a változtatásokkal.

Ezek az utasítások fájlokra és mappákra is vonatkoznak. A fájlok és mappák ugyanúgy másolhatók és áthelyezhetők.

Fájlok másolása és beillesztése

 1. Egy kattintással válassza ki a másolni kívánt fájlt.

 2. Válassza a Szerkesztés ▸ Másolás menüpontot, vagy nyomja meg a Ctrl+C kombinációt.

 3. Lépjen egy másik mappába, amelybe el kívánja helyezni a fájl másolatát.

 4. Válassza a Szerkesztés ▸ Beillesztés menüpontot a fájl másolásának befejezéséhez, vagy nyomja meg a Ctrl+V kombinációt. A fájlból ezután lesz egy példány az eredeti mappában és a másik mappában is.

Fájlok kivágása és beillesztése az áthelyezésükhöz

 1. Egy kattintással válassza ki az áthelyezni kívánt fájlt.

 2. Válassza a Szerkesztés ▸ Kivágás menüpontot, vagy nyomja meg a Ctrl+X kombinációt.

 3. Lépjen egy másik mappába, amelybe át kívánja helyezni a fájlt.

 4. Válassza a Szerkesztés ▸ Beillesztés menüpontot a fájl áthelyezésének befejezéséhez, vagy nyomja meg a Ctrl+V kombinációt. A fájl az eredeti mappából eltűnik, és áthelyezésre kerül a másik mappába.

Fájlok másolása vagy áthelyezése húzással

 1. Nyissa meg a fájlkezelőben a másolni kívánt fájlt tartalmazó mappát.

 2. Válassza a Fájl ▸ Új ablak menüpontot (vagy nyomja meg a Ctrl+N kombinációt) egy második ablak megnyitásához. Az új ablakban nyissa meg azt a mappát, amelybe a fájlt át szeretné helyezni vagy másolni.

 3. Kattintson a fájlra, és húzza át az egyik ablakból a másikba. Ezzel a fájlt áthelyezi, ha a cél ugyanazon az eszközön van, vagy átmásolja, ha a cél egy másik eszközön van.

  Ha például egy fájlt az USB-kulcsról a saját mappájába húz, akkor másolás történik, mert az egyik eszközről a másikra húzza.

  A fájl másolásának kényszerítéséhez tartsa lenyomva a Ctrl billentyűt a húzás közben, vagy a fájl áthelyezésének kényszerítéséhez a Shift billentyűt.

Nem másolhat vagy helyezhet át egy fájlt írásvédett mappába. Néhány mappa írásvédett, megakadályozandó a tartalmának módosítását. Az írásvédelmet a fájl jogosultságainak módosításával szüntetheti meg.