Fájlok

A fájljait valószínűleg a Saját mappájába érdemes elhelyeznie. Javasolt az összes személyes fájlját (például dokumentumokat, képeket, zenéket és hasonlókat) a saját mappájában tárolni. Így azok egy könnyen elérhető helyre kerülnek.

A saját mappája eléréséhez kattintson a HelyekSaját mappa menüpontra. Hasznos lehet, ha a különböző típusú fájljaihoz különböző mappákat hoz létre. Néhány mappa már eleve létezik, ilyenek a Dokumentumok a Zenék, a Képek, és a Videók. Ezek segítségével rendszerezheti fájljait, és ezek használatával gyorsabban és egyszerűbben találhatja meg azokat. Saját mappájában a FájlMappa létrehozása menüpont kiválasztásával hozhat létre új mappákat.

Hogy hogyan másolhatja a fájljait Windows rendszerről a saját mappájába, az attól függ, hogyan mentette le azokat Windowsról. Ezzel kapcsolatban további információkért nézze meg az „Adatok biztonságos átvitele” részt. Bármelyik módszert is választotta, az átviteli eljárás nagyon egyszerű. CD vagy DVD esetén például a következő eljárást használhatja:

 1. Helyezze be a lemezt a számítógép meghajtójába. Rövid idő után megjelenik az ikonja a munkaasztalon.

 2. Kattintson duplán az ikonra a lemez tartalmának megjelenítéséhez.

 3. A Saját mappa legyen megnyitva egy másik ablakban. A Saját mappát a FájlÚj ablak menüpontra kattintással nyithatja meg.

 4. A behelyezett lemez tartalmát mutató mappában válassza ki a SzerkesztésMindent kijelöl menüpontot. Ezzel a lemez teljes tartalmát kijelölheti.

 5. Válassza a SzerkesztésMásolás menüpontot a kiválasztott fájlok lemásolásához.

 6. A Saját mappa ablakában válassza ki a SzerkesztésBeillesztés menüpontot a fájlok Saját mappába másolásához. Ha sok fájlja van, a másolás hosszú ideig tarthat.

 7. Ha a másolási folyamat befejeződött, a fájlokat újra a megszokott módon használhatja.

Fényképek importálása

Az Ubuntu tartalmazza az F-Spot fotókezelő alkalmazást, amellyel fényképeit rendszerezheti.

 1. Nyissa meg a saját mappáját, majd lépjen be a Képek mappába. Ha nem létezik, létre tudja hozni a FájlMappa létrehozása menüpont alatt, a Képek mappanév beírásával.

 2. Másolja át fényképeit az imént létrehozott mappába.

 3. Az F-Spot indításához válassza az AlkalmazásokGrafikaF-Spot fotókezelőt.

 4. Megjelenik az Importálás képernyő. Ellenkező esetben nyomja meg az Importálás gombot, vagy válassza a FotóImportálás… menüpontot a megjelenítéséhez.

 5. A fényképekről két másolat tárolásának megelőzése érdekében törölje a Fájlok másolása a Képek mappába négyzetet.

 6. Az Importálási forrás mezőből válassza ki a Mappa kiválasztása lehetőséget. Válassza ki a saját mappája Képek mappáját.

 7. Az importálási folyamat elindításához kattintson az Importálás gombra. A fényképek számától függően ez eltarthat egy ideig.

Zene importálása

Az Ubuntu alatt alapértelmezésben telepített másik hasznos alkalmazás a Rhythmbox zenelejátszó. Ez lehetővé teszi zenéi rendszerezését és lejátszását.

 1. Nyissa meg a saját mappáját, majd lépjen be a Zenék mappába. Ha nincs ilyen, létrehozhatja a FájlMappa létrehozása menüpont alatt, a Zenék mappanév beírásával.

 2. Másolja át zenefájljait az újonnan létrehozott mappába.

 3. A Rhythmbox zenelejátszó indításához válassza az AlkalmazásokHang és videóRhythmbox zenelejátszó menüpontot.

 4. Válassza a ZeneMappa importálása... menüpontot a zenéi importálásának megkezdéséhez. Megjelenik a Mappa importálása a gyűjteménybe ablak.

 5. A Zene mappa kiválasztásához kattintson rá a Saját mappán belül, majd kattintson a Megnyitás gombra a mappában található zenefájlok importálásához a Rhythmboxba.

 6. Az importálási folyamat a fájlok mennyiségétől függően eltarthat egy ideig. Miután befejeződött, rendszerezheti és lejátszhatja zenefájljait a Rhythmbox használatával.

A Rhythmbox figyelmeztetni fogja, amennyiben egy fájlt nem tud lejátszani. Ebben az esetben valószínű, hogy a zeneszám azért nem játszható le, mert olyan hangformátumban van, amely támogatása még nincs telepítve. További információ a „Nem támogatott hangformátumok átalakítása.” fejezetben olvasható.