Adatok biztonságos átvitele

Miután összegyűjtötte az összes szükséges fájlt és beállítást, hozzon létre róluk egy másolatot, amit biztonságosan tárolhat az Ubuntu telepítése alatt. Az adatok másolatának tárolására számos lehetőség van. Hogy melyik a legjobb választás, az adott körülményeken múlik.

[Figyelem]

Miután lemásolta a fájlokat, fontos hogy ellenőrizze őket és megbizonyosodjon róla, hogy a másolás sikeres volt. Ha sok fájllal rendelkezik, akkor ellenőrizze legalább a legfontosabbakat és ha lehet, véletlenszerűen a többit is, így védheti magát az adatvesztéstől.

Közvetlen átvitel

Ha az Ubuntut nem arra a számítógépre telepíti, amin adatait tartja, az összegyűjtött adatokat nyugodtan otthagyhatja és az Ubuntu telepítése után átviheti a másik számítógépre.

Miután elkészült, az adatokat átküldheti a hálózaton keresztül.

CD vagy DVD lemez

Az adatok lementésének általános és megbízható módja az írható CD vagy DVD lemezek használata. A CD-k és DVD-k szinte az összes számítógépen használhatók és viszonylag olcsók. Ugyanakkor az adatokat jelenleg tároló számítógépnek rendelkeznie kell CD vagy DVD íróval, ha pedig az összegyűjtött adatok mérete meghaladja egyetlen lemez kapacitását, több lemezre is szükség lehet.

Ha lehetséges, használjon DVD-lemezeket, mivel ezekre több adat fér, így kevesebb lemezre lesz szükség az összes adat tárolásához. Egy CD-re általában 650-700 MB, míg egy DVD-re 4.5 GB adat fér (tehát nagyjából 7 CD-nyi).

Az adatok CD-n vagy DVD-n való tárolásához CD író programra lesz szüksége. A Microsoft Windows XP-ben is található ilyen eszköz, de más ilyen célra készített alkalmazások is ugyanolyan jól elvégzik ezt a feladatot.

 1. Győződjön meg róla, hogy CD- vagy DVD-meghajtója nem tartalmaz lemezeket. Ha mégis, távolítsa el ezeket az íróból.

 2. Kattintson a StartSajátgép menüre. Keresse meg a CD- vagy DVD-író meghajtót - a neve valószínűleg CD-RW meghajtó lesz.

 3. Kattintson kétszer a meghajtó ikonjára. Megnyílik egy üres mappa, a bal oldalán egy CD-írási feladatok fejlécű kék mezővel.

 4. Hagyja megnyitva ezt a mappát és nyissa meg az összegyűjtött fájlokat tartalmazó mappát.

 5. Válasszon ki annyi fájlt, amennyi csak elfér a használandó lemezen. A kijelölt fájlok méretét a jobb egérgombbal kattintásra megjelenő menü Tulajdonságok pontjának kiválasztásával ellenőrizheti. Az aktuális kijelölés méretét az Általános lap Méret mezője adja meg.

 6. Másolja a kijelölt fájlokat a CD- vagy DVD meghajtó korábban megnyitott mappájába.

 7. Nyomja meg a kék panel A fájlok CD-re írása gombját. Elindul a CD-írás varázsló.

 8. Kövesse a CD-írás varázsló képernyőn megjelenő utasításait. Ez a kijelölt fájlokat felírja egy üres CD vagy DVD lemezre.

 9. A lemezt megírása után vegye ki és helyezze be újra a meghajtóba. A Sajátgép mappában nyissa meg a meghajtót és ellenőrizze, hogy az imént rámásolt fájlok láthatók-e. A biztonság kedvéért próbáljon néhányat megnyitni.

 10. Ismételje ezt az eljárást, amíg az összes összegyűjtött fájl nincs CD vagy DVD lemezre írva.

Miután az adatait lemezekre írta, győződjön meg hogy a lemezek megfelelően fel vannak címkézve, és biztonságosan vannak tárolva. Ha megkarcolja vagy más módon sérülést okoz egy lemeznek, akkor bizonyos rajta tárolt adatok elveszhetnek. A lemezek felcímkézése segít a kavarodás elkerülésében, és lehetővé teszi az adatok gyors megkeresését, ha eljön a számítógépre való visszaállításuk ideje.

Külső merevlemezek vagy egyéb cserélhető meghajtók

Ha hozzáfér külső merevlemezhez vagy egyéb, elegendően nagy tárkapacitással rendelkező cserélhető meghajtóhoz, akkor egyszerűen átmásolhatja fájljait ezekre az eszközökre. Ha készen áll a fájlok átvitelére az Ubuntu rendszerére, egyszerűen csatlakoztathatja a háttértárat és visszamásolhatja róla a fájlokat.

A hordozható tárolóeszközöknek (ilyen pl. a külső merevlemez), különböző fájlrendszereik lehetnek. Az ilyen eszközökhöz a legjobban támogatott fájlrendszer Ubuntu alatt a FAT (néha FAT32 vagy vfat néven szerepel).

[Megjegyzés]

Vegye figyelembe, hogy a FAT32 fájlrendszer legfeljebb 4 GB-os fájlméretet támogat. Ha tervezi ennél nagyobb fájlok használatát (például DVD-képek), ajánlott másik fájlrendszert használni, például NTFS-t.

A külső meghajtó formátumát a Sajátgép mappában a jobb egérgombbal rákattintva a Tulajdonságok menüpont kiválasztásával határozhatja meg. A lemez formátuma az Általános lap Fájlrendszer mezőjében jelenik meg.

Hálózati megosztás

Ha a számítógépe csatlakozik egy hálózathoz, átmenetileg tárolhatja fájljait a hálózat egy másik számítógépén.

 1. Győződjön meg róla, hogy a hálózati számítógép elegendő szabad lemezterülettel rendelkezik a fájlok átmásolásához.

 2. Győződjön meg róla, hogy a számítógépéről képes fájlokat másolni a másik számítógépre. Ehhez a másik számítógépnek legalább egy hálózati megosztással/megosztott mappával kell rendelkeznie, és írási jogosultságra van szüksége az adott hálózati megosztáson.

 3. Nyissa meg a hálózati megosztást a számítógépén. Ezt általában a StartSajátgépHálózati helyek megnyitásával és a hálózati megosztást biztosító megosztás vagy számítógép megkeresésével érhető el.

 4. Másolja az összegyűjtött fájlokat a hálózati megosztásra. Ez eltarthat egy ideig a fájlok méretétől és a hálózati kapcsolat sebességétől függően.

Másodlagos merevlemez-partíció

Ha rendelkezik egy második partícióval a merevlemezen vagy két merevlemeze van, akkor összegyűjtött fájljait átmásolhatja erre a második meghajtóra.

[Figyelem]

Legyen óvatos, nehogy felülírja azt a partíciót, amelyre az adatokat mentette. Erre az esetre ajánlott az adatokról biztonsági másolatot készíteni CD-re vagy DVD-re.

Az összegyűjtött fájlokat egyszerűen másolja a második meghajtóra, ahogyan az megjelenik a Sajátgép mappában. Győződjön meg róla, hogy ez a meghajtó (vagy partíció) nem az, amelyikre az Ubuntut telepíteni kívánja.