Nem támogatott formátumú fájlok átalakítása

Bár az Ubuntura elérhető programok a legtöbb elterjedt fájltípust támogatják, számos fájltípus nem támogatott. Ha nem támogatott formátumú fájljai vannak, ezeket a váltás előtt ajánlott átalakítani valamilyen támogatott formátumba. Ebben a fejezetben megtalálhatók a leggyakoribb nem támogatott, vagy csak részben támogatott fájltípusok és lehetséges alternatíváik, illetve az átalakítás folyamatához is segítséget nyújtunk.

 • Néhány fájltípus nem használható Ubuntu alatt.

 • Ellenőrizze, hogy az Ön által használt fájltípusok támogatottak-e.

 • Alakítsa át a nem támogatott típusú fájlokat.

Nem támogatott hangformátumok átalakítása.

 • Számos gyakran használt hangformátum nem játszható le Ubuntu alatt további szoftver telepítése nélkül. Ez jogi okokból van így.

Sajnos — bizonyos jogi és technikai okok miatt — egyes népszerű hangfájl-formátumok nem játszhatók le Ubuntu alatt a telepítés után azonnal. Ezen fájltípusok támogatása később is telepíthető, de előnyösebb lehet, ha átalakítja őket egy jobban támogatott formátumra. Ez különösen akkor fontos, ha a fájl valamilyen digitális jogkezelést DRM (Digital Rights Management) használó eljárással lett kódolva, mert ezek gyakran csak az őket létrehozó programmal játszhatók le.

A következő ismert hangformátumok szabadalmi védelem alatt állnak, ezért alapértelmezett állapotban nem játszhatók le Ubuntu alatt:

 • MP3

 • WMA

 • AAC

 • RealAudio

Az MP3 és a WMA formátumok helyett érdemes megfontolni a támogatott Ogg Vorbis formátumot. Ha tömörítetlen (veszteségmentes) formátumot keres, azt ajánljuk, hogy az AAC Lossless és a WMA-VBR formátumok helyett használja inkább a FLAC formátumot. Mindkét formátum nyílt, és Ubuntu alatt további szoftver telepítése nélkül lejátszható.

Számos, hangfájlok átalakítására szolgáló program érhető el Windows rendszeren, ezek egy része ingyenesen beszerezhető. Ezeket a programokat sokszor hang(újra)kódolóknak nevezik. Hogy Önnek pontosan melyik program kell, azon múlik, hogy milyen formátumból, illetve milyen formátumba szeretne átalakítani. Hasznos kódolóprogramok találhatók az angol nyelvű Download.com webhelyen.

Ugyanakkor számos korlátozott vagy nem támogatott formátum (például a fent említettek is) támogatottá tehető az Ubuntu telepítése után. Tovább információ a Korlátozott formátumokról az Ubuntu közösségi támogatóoldalán érhető el (angolul).

Nem támogatott videoformátumok átalakítása

 • Sok gyakori videoformátum nem játszható le Ubuntu alatt további programok telepítése nélkül. Ez jogi korlátozások miatt van.

Hasonlóan a hangformátumokhoz, jogi és technikai okokból az Ubuntu telepítése után alapértelmezésként sok videoformátum sem támogatott. Bár bizonyos formátumok később támogatottá tehetők, ajánlott átalakítani a fontos, de nem támogatott formátumú videofájlokat egy Ubuntu alatt jól támogatott formátumba.

Csakúgy, mint a hangformátumoknál, sok ingyenesen letölthető videoátalakító alkalmazás érhető el Windows rendszerre. Érdemes megfontolni a fájlok átalakítását egy Ubuntu alatt jól támogatott formátumba, mint amilyen az Ogg Theora.

A következő ismert videoformátumok nem támogatottak az Ubuntu alapértelmezett telepítése szerint:

 • WMV

 • RealVideo

 • DivX

 • QuickTime

Ugyanakkor számos korlátozott vagy nem támogatott formátum (például a fent említettek is) támogatottá tehető az Ubuntu telepítése után. Tovább információ a Korlátozott formátumokról az Ubuntu közösségi támogatóoldalán érhető el (angolul).

Nem támogatott irodaidokumentum-formátumok átalakítása

 • Az Ubuntuban lévő irodai alkalmazások a legtöbb elterjedt irodai dokumentumformátumot átalakítás nélkül tudják olvasni.

Az Ubuntu alapértelmezett irodai alkalmazáscsomagja, az OpenOffice.org igen sok irodaidokumentum-formátumot támogat alapértelmezés szerint. Így a Microsoft Office, a Corel és Lotus által használt formátumok is támogatottak. Ha mégis nem támogatott formátumban lévő dokumentumot talál, valószínű, hogy meglévő irodai alkalmazása képes azt átalakítani egy jobban támogatott formátumba.

Az OpenDocument fájlformátum egyre népszerűbb, és valószínűleg nemsokára az Ubuntu alapértelmezett irodai formátumává válnak. Ezt a formátumot sok régebbi alkalmazás nem támogatja, ehelyett ilyenkor a .doc és az RTF formátumok használatát ajánljuk.

Egyéb alkalmazások formátumainak átalakítása

 • Néhány formátum csak Windows rendszeren futtatható programokhoz tartozik, így nem használható Ubuntuval.

Sok alkalmazás saját formátumot használ. Jó példa erre az Adobe Photoshop formátuma. Az ilyen fájlformátumok a széles körben használt standard formátumokhoz viszonyítva többletinformáció tárolására képesek, így nehézkes kezelésük ellenére is hasznosak. Néha elérhető Ubuntu alá olyan program, ami képes ezeket a különleges formátumokat kezelni. A GIMP Képszerkesztő például kezeli az Adobe PSD-fájlokat.

Ha nem biztos benne, hogy egy adott alkalmazás saját formátuma Ubuntu alatt kezelhető, segítséget találhat az Ubuntu támogatási csatornán.