Szoftvercsomagok telepítése internetkapcsolat nélkül

Ha nem csatlakozik az internetre, használhat csomagfájlokat tartalmazó CD-t alkalmazások telepítéséhez a számítógépére. Az Ubuntu telepítő CD használható erre a célra, és más csomagokat tartalmazó CD-k is elérhetők. Ezen kívül az APTonCD program képes automatikusan menteni a rendszerre telepített csomagokat, és CD-ket készíteni a különböző tárolók tartalmából.

Csomagok telepítése az Ubuntu telepítőlemez használatával

A main és a restricted tároló néhány csomagja telepíthető az Ubuntu telepítőlemezéről is. Helyezze be az Ubuntu telepítőlemezét, majd nyissa meg a RendszerAdminisztrációSynaptic csomagkezelő menüpontot. A telepítőlemezről elérhető csomagok kiszűréséhez kattintson az Eredet gombra a Synaptic ablakának bal alsó sarkában. A csomagok az Ubuntu 10.04_Lucid_Lynx szakaszban lesznek felsorolva.

Ha a csomagok nem jelennek meg, akkor valószínűleg a CD nincs megjelölve csomagforrásként (a CD-nek alapértelmezésben forrásnak kellene lennie). A CD forrásokhoz adásához kövesse a „Más, csomagtelepítésre használható CD-k engedélyezése” szakasz utasításait.

Más, csomagtelepítésre használható CD-k engedélyezése

Ahhoz, hogy a Synaptic és más csomagkezelők szoftvereket telepíthessenek csomagokat tartalmazó CD-kről:

  1. Válassza ki a RendszerAdminisztrációSzoftverforrások menüpontot.

  2. Válassza az Egyéb szoftver fület, és nyomja meg a CD-ROM hozzáadása gombot.

  3. Tegye be a CD-t.

A csomagok felsorolásra kerülnek. Ha azt szeretné, hogy a Synaptic csak azokat a csomagokat listázza, amelyek a telepítőlemezen találhatók, kattintson az Eredet gombra a Synaptic ablak bal alsó sarkában. Ezután az ablak bal felső sarkában keresse meg a CD nevét, amelyről telepíteni szeretne.

Az APTonCD használata csomagok telepítéséhez

Az APTonCD segítségével készíthet az összes, a rendszerén telepített csomagot tartalmazó CD-t, vagy kiválasztott csomagokat vagy teljes tárolókat tartalmazó CD-t. Egy csomagkezelőben, például a Synapticban keresse meg az aptoncd csomagot és telepítse.

Az APTonCD eszköz további dokumentációja az aptoncd.sourceforge.net honlapon található.