Szoftvertároló hozzáadása

Szoftverek az alapértelmezett Ubuntu tárolók mellett harmadik féltől származó forrásokból is elérhetők. Ha ilyen harmadik féltől származó szoftvertárolóból szeretne telepíteni, akkor azt fel kell vennie a csomagkezelő által elérhető tárolók listájára.

[Figyelem]

Csak olyan forrásokból adjon hozzá tárolókat, amelyekben megbízik. A harmadik féltől származó tárolók biztonságát nem ellenőrzik az Ubuntu tagjai, így azok a számítógépére káros programokat is tartalmazhatnak.

 1. Válassza a RendszerAdminisztrációSzoftverforrások menüelemet, majd az Egyéb szoftver fület.

 2. Nyomja meg a Hozzáadás gombot új tároló hozzáadásához.

 3. Adja meg az új tároló APT sorát. Ez a tároló weboldaláról elérhető, és a következőhöz hasonlóan néz ki:

  deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid main
 4. Nyomja meg a Forrás hozzáadása gombot, majd a Bezárás segítségével mentse a változtatásait.

 5. Értesítést kap, hogy az elérhető szoftverek információi elavultak. Nyomja meg a Frissítés gombot.

 6. Az új tároló csomagjai ezután elérhetők a csomagkezelőben.

Biztonsági intézkedésként a legtöbb szoftvertároló GPG kulcsot használ az általa biztosított fájlok aláírására. Ez egyszerűvé teszi a fájlok változatlanságának ellenőrzését, azaz hogy a készítésük óta senki nem nyúlt hozzájuk. Ahhoz, hogy a csomagkezelő ellenőrizhesse ezt, az aláírásnak megfelelő nyilvános kulcsra van szükség. A kulcsnak letölthetőnek kell lennie a tároló weboldaláról.

Töltse le a GPG kulcsot. Ezután válassza a RendszerAdminisztrációSzoftverforrások menüpontot, majd a Hitelesítés fület.

A GPG kulcsot a terminál segítségével is hozzáadhatja, a következő parancs használatával:

        
         sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com kulcs-ujjlenyomat
        
       

Személyes tároló (PPA) hozzáadása

A Launchpad minden felhasználójának biztosít egy személyes csomagtárolót (PPA - Personal Package Archive), ami Ubuntu csomagok összeállítására és tárolására alkalmas. Az általános tárolókhoz hasonlóan PPA-t is hozzáadhat a csomagkezelő forráslistájához. A PPA-k ugyanúgy működnek, mint a hivatalos Ubuntu tárolók. A megszokott módon telepíthet belőlük programokat – például apt-get vagy synaptic használatával –, és az Ubuntu minden elérhető frissítés telepítésére figyelmeztetni fogja.

[Figyelem]

Csakis saját felelősségére töltsön le, és telepítsen csomagokat PPA-kból. Az Ubuntu, a Launchpad és a Canonical nem hitelesíti ezeket a csomagokat. Biztosnak kell lennie abban, hogy megbízik a PPA tulajdonosában, mielőtt programokat telepít belőle.

Mielőtt belekezdene, ajánlott a „Szoftvertároló hozzáadása” téma elolvasása.

A személyes tároló APT sora a Launchpad-en, a PPA áttekintő oldalán található, és valahogy így kell kinéznie:

deb http://ppa.launchpad.net/felhasználó/ppa/ppa-neve lucid main

Biztonsági okokból minden személyes tároló egy egyedi GPG kulcsot használ a csomagja digitális aláírásához. Így könnyen ellenőrizhető a sértetlenségük, és hogy a megfelelő tárolóból tölt-e le. Ehhez a csomagkezelőjének szüksége van az aláíráshoz tartozó nyilvános kulcsra. A kulcs a Launchpad-en, a tároló áttekintő oldalán található meg. Amíg nem adja hozzá a PPA kulcsát a rendszeréhez, figyelmeztetéseket fog látni, hogy bizonytalan forrásból tölt le csomagokat.

A személyes tároló aláírásához használt kulcs a tároló áttekintő nézetén található. A kulcs hozzáadásával kapcsolatos utasítások a „Szoftvertároló hozzáadása” részben találhatók.

Személyes tárolók hozzáadásáról további információkat a Launchpad (angol) súgójában találhat.