Mik azok a zárt és nem szabad szoftverek?

Az Ubuntuhoz elérhető legtöbb szoftver szabad és nyílt forráskódú. Ezek a programok bárki által szabadon telepíthetők és használhatók, és bárki módosíthatja, továbbadhatja őket. Az Ubuntu ilyen szoftverekből áll.

A nem szabad szoftver olyan szoftver amelyet nem lehet szabadon módosítani és továbbadni. Ez megnehezíti az Ubuntu fejlesztők számára a program fejlesztését és javítását, így általában ajánlott inkább szabad szoftvereket használni.

A korlátozott szoftver olyan szoftver, amelyet csak korlátozottan lehet használni, így nem tekinthető szabad szoftvernek. A nem szabad szoftver a korlátozott szoftverek azon típusa, ahol a korlátozások a program nem szabad licenceléséből adódnak. A korlátozottság további okai lehetnek bizonyos jogi kérdések (például olyan szoftverek, melyek használata bizonyos országokban illegális) vagy szabadalmi problémák (a szoftver legális használatához szabadalmi licenc szükséges).

Néhány esetben csak a korlátozott szoftverek használata jelent megoldást. Ilyen például bizonyos hang- vagy videófájlok lejátszása, egyes betűkészletek vagy egyes grafikus kártyák meghajtói

Ha korlátozott szoftvert próbál meg telepíteni, a csomagkezelőtől értesítést kap. Ha az adott országban nem használhatók legálisan a korlátozott szoftverek, akkor nincs mit tenni, ne telepítse azokat. Ha a szoftver azért korlátozott, mert nem szabad szoftver, eldöntheti hogy használja-e ezeket a szoftvereket (például videokártyák eszközmeghajtóit). Az Ubuntu nem támogatja a legtöbb korlátozott szoftvert, ha probléma van egy ilyen szoftverrel, az Ubuntu fejlesztők nem javíthatják azt.

[Figyelem]

Néha nehéz meghatározni, hogy egy szoftvercsomag valamely része miért korlátozott. Ha ez a helyzet áll fenn, útmutatást találhat az Ubuntu fórumokon. Ha még mindig nem tudja meghatározni, hogy egy szoftver csomag miért korlátozott, inkább legyen óvatos és ne telepítse az adott szoftvert; lehet hogy az adott országban illegális a kérdéses szoftver használata.