Kijelentkezés, kikapcsolás, felhasználóváltás

Miután befejezte számítógépének használatát, kikapcsolhatja, felfüggesztheti (energiatakarékossági okból) vagy a kijelentkezés után bekapcsolva is hagyhatja.

Kijelentkezés vagy felhasználóváltás

Hogy más felhasználók is használhassák számítógépét, kijelentkezhet, vagy bejelentkezve maradhat és megváltoztathatja a felhasználót. Ha felhasználót vált, akkor minden alkalmazása továbbra is futni fog, és a következő bejelentkezéskor minden ugyanott lesz, ahol hagyta.

A kijelentkezéshez vagy felhasználóváltáshoz kattintson a rendszer menüre a menüsáv jobb szélén, és válassza ki a megfelelő lehetőséget.

Képernyő zárolása

Ha számítógépét elhagyja egy rövid időre, akkor zárolja a képernyőt. Ezzel megakadályozhatja, hogy mások hozzáférjenek fájljaihoz vagy alkalmazásokat futtassanak. Amikor visszatér, egyszerűen csak adja meg jelszavát a bejelentkezéshez. Ha nem zárolja képernyőjét, akkor az egy idő után automatikusan megtörténik.

A képernyő zárolásához kattintson a rendszer menüre a menüsávon, és válassza a Képernyő zárolása lehetőséget.

Amikor képernyője zárolva van, más felhasználók bejelentkezhetnek a saját fiókjukba a jelszó képernyőn a Felhasználóváltás gombra kattintva. Amikor végeztek, visszaválthat a saját munkamenetére.

Felfüggesztés

Energiatakarékossági okból függessze fel számítógépét, ha nem használja azt. Ha laptopot használ, akkor az Ubuntu automatikusan felfüggeszti a számítógépét, amikor lecsukja a fedelet. Ez elmenti a munkamenet állapotát a számítógép memóriájába, és kikapcsolja a számítógép legtöbb funkcióját. A felfüggesztés alatt a számítógép kis mennyiségű áramot használ.

A számítógép saját kezűleg történő felfüggesztéséhez kattintson a rendszer menüre, és válassza a Felfüggesztés menüpontot.

Kikapcsolás vagy újraindítás

Ha teljesen ki szeretné kapcsolni a számítógépet vagy újraindítaná, akkor kattintson a rendszer menüre, és válassza a Leállítás menüpontot.

Ha más felhasználók is be vannak jelentkezve, akkor nem biztos, hogy ki tudja kapcsolni vagy újra tudja indítani a számítógépet, mert ez befejezné az ő munkameneteiket is. Ha rendelkezik rendszergazdai jogosultságokkal, akkor a rendszer bekérheti a jelszavát a leállításhoz.