Kevesebb energia használata és az akkumulátoros üzemidő javítása

A számítógépek rengeteg energiát fogyaszthatnak. Az alábbi egyszerű energiatakarékossági stratégiák használatával csökkentheti villanyszámláját, és óvhatja a környezetet. Ha laptopot használ, akkor ezek segítik az akkumulátoros üzemidő növelését is.

Általános tippek

 • Függessze fel számítógépét, amikor nem használja. Ez jelentősen csökkenti a felhasznált energiamennyiséget, és a számítógép ebből az állapotból nagyon gyorsan felébreszthető.

 • Kapcsolja ki a számítógépet, ha hosszabb ideig nem használja. Egyesek amiatt aggódnak, hogy a számítógép rendszeres kikapcsolása gyorsabb elhasználódást eredményez, de ez nem így van.

 • A Rendszerbeállítások Energiagazdálkodás panelén módosítsa energiagazdálkodási beállításait. Számos beállítás segíti az energiatakarékosságot: automatikusan elhalványíttathatja a kijelzőt, csökkentheti a kijelző fényerejét (laptopok esetén) és a számítógépet automatikusan felfüggesztheti, ha adott ideig nem használta.

 • Kapcsolja ki a külső eszközöket (például nyomtatókat és szkennereket), amikor nem használja azokat.

Laptopok, netbookok és más akkumulátoros eszközök

 • Csökkentse a kijelző fényerejét. A kijelző a laptopok energiafelhasználásának jelentős részéért felelős.

  A laptopokon rendszerint találhatók a fényerő beállítására szolgáló gombok (vagy gyorsbillentyűk).

 • Ha egy ideig nincs szüksége internetkapcsolatra, akkor kapcsolja ki a vezeték nélküli/Bluetooth kártyát. Ezek az eszközök rádióhullámokkal működnek, és energiafelhasználásuk nem elhanyagolható.

  Egyes számítógépeken ez egy fizikai kapcsolóval, másokon billentyűkombinációval oldható meg. Ha később újra szüksége lesz az internetkapcsolatra, ismét bekapcsolhatja.

További tippek

 • Csökkentse a háttérben futó feladatok számát. A számítógépek több energiát használnak, ha több dolguk van.

  A legtöbb futó alkalmazás nem használ sok erőforrást, amikor nem használja azokat. Azonban az internetről gyakran adatokat lekérő, zenét vagy videókat lejátszó programok befolyásolhatják energiafelhasználását.