Fájlkezelő viselkedésének beállításai

Befolyásolhatja, hogy egy vagy két kattintás nyissa-e meg a fájlokat, a végrehajtható szövegfájlok kezelését és a Kuka viselkedését. Kattintson a menüsáv Fájlok elemére, válassza a Beállítások menüpontot, majd a Viselkedés lapot.

Viselkedés

Elemek megnyitása egy kattintással
Elemek megnyitása dupla kattintással

Alapesetben egy kattintás kijelöli, és a dupla kattintás megnyitja a fájlokat. Ehelyett választhatja a fájlok és mappák megnyitását egy kattintással. Az egykattintásos mód használatakor tartsa lenyomva a Ctrl billentyűt több fájl kiválasztásához.

Végrehajtható szöveges fájlok

A végrehajtható szöveges fájl egy futtatható (végrehajtható) programot tartalmazó szövegfájl. A fájl jogosultságainak is lehetővé kell tenniük a fájl programként való futtatását. A leggyakoribbak a Shell, Python és Perl parancsfájlok. Ezek sorra a .sh, .py és .pl kiterjesztéssel rendelkeznek.

Amikor végrehajtható szövegfájlt nyit meg, a következő lehetőségek közül választhat:

  • Végrehajtható szöveges fájlok futtatása megnyitáskor

  • Végrehajtható szöveges fájlok futtatása megnyitáskor

  • Kérdés minden alkalommal

Ha a Kérdés minden alkalommal lehetőséget választja, akkor egy ablak meg fogja kérdezni, hogy futtatni vagy megjeleníteni szeretné-e a kijelölt szövegfájlt.

A végrehajtható fájlokat parancsfájloknak is nevezik. A ~/.local/share/nautilus/scripts mappában lévő összes parancsfájl megjelenik a fájlok helyi menüjének Parancsfájlok almenüjében. Amikor egy parancsfájlt végrehajt a helyi menüből, akkor az összes kijelölt fájl paraméterként átadásra kerül a parancsfájlnak. Egy parancsfájl végrehajtásához egy fájlon:

  1. Lépjen be a kívánt mappába.

  2. Válassza ki a kívánt fájlt.

  3. Kattintson a jobb egérgombbal a fájlra a helyi menü megnyitásához, és válassza ki a végrehajtandó parancsfájlt a Parancsfájlok menüből.

A parancsfájl nem kap paramétereket, ha távoli mappában kerül elindításra, például egy webes vagy FTP tartalmat megjelenítő mappa esetén.

Kuka

Kérdés a Kuka ürítése vagy fájlok törlése előtt

Ez a beállítás alapesetben be van jelölve. A Kuka ürítésekor egy üzenet jelenik meg, amely a Kuka ürítésének vagy a fájlok törlésének megerősítését kéri.

Törlés a Kuka megkerülésével

Ezen beállítás egy Törlés menüpontot ad a Fájlok alkalmazásban elemekre kattintáskor megjelenő helyi menühöz.

A Törlés menüpont használatával való törlés megkerüli a Kukát. Az így törölt elem véglegesen eltávolításra kerül a rendszerről. A törölt elem nem állítható vissza.