Fájlok és mappák rendezése

A fájlokat különböző szempontok, például dátum vagy fájlméret szerint rendezheti a mappákban. A fájlok rendezési módjaival kapcsolatban lásd a Fájlok rendezési módjai részt alább. Az alapértelmezett rendezési sorrend módosításával kapcsolatban lásd a Nézetbeállítások a Fájlokban fejezetet.

A fájlok lehetséges rendezési módjai az éppen használt mappanézettől függenek. Az aktuális nézetet az eszköztáron lévő lista vagy ikon gombok használatával változtathatja meg.

Ikonnézet

Módosíthatja a fájlok rendezési sorrendjét az eszköztár lefelé gombjának megnyomásával, és a Név szerint, Méret szerint, Típus szerint vagy Módosítás dátuma szerint egyikének kiválasztásával.

Ha például a Név szerint menüpontot választja, a fájlok nevük szerint ábécérendbe lesznek rendezve. További lehetőségekért lásd: Fájlok rendezési módjai.

Fordított sorrendbe is rendezhet a legördülő menü Fordított sorrend pontjának kiválasztásával.

Listanézet

A fájlok más sorrendbe rendezéséhez kattintson a fájlkezelő egyik oszlopfejlécére. A fájlok típus szerinti rendezéséhez például kattintson a Típus fejlécre. A sorrend megfordításához kattintson újra az oszlopfejlécre.

A listanézetben más attribútumokat tartalmazó oszlopokat is megjeleníthet, és rendezhet azok szerint. Nyomja meg a lefelé gombot az eszköztáron, válassza a Látható oszlopok menüpontot, majd válassza ki a megjelenítendő oszlopokat. Ezután rendezhet ezen oszlopok alapján is. Az összes elérhető oszlop leírását lásd: Fájlkezelő listaoszlopainak beállításai.

Fájlok rendezési módjai

Név szerint

Ábécérend a fájlok neve alapján.

Méret szerint

Rendezés a fájl mérete (mennyi lemezhelyet foglal) alapján. Alapesetben a legkisebbtől a legnagyobbig rendez.

Típus szerint

Ábécérend a fájlok típusa alapján. Az azonos típusú fájlok csoportosítva, majd név szerint rendezve lesznek.

Módosítás dátuma szerint

A fájl utolsó módosításának dátuma és ideje szerint rendez. Alapesetben a legrégebbitől a legújabbig rendez.