Minden adat törlése cserélhető adathordozóról

Ha rendelkezik cserélhető meghajtóval, például USB-meghajtóval vagy külső merevlemezzel, akkor néha szükség lehet az azon lévő összes fájl és mappa törlésére. Ezt a meghajtó formázásával érheti el – ez törli a meghajtó összes fájlját, ezután a meghajtó teljesen üres lesz.

Cserélhető lemez formázása

  1. Nyissa meg a Lemezek alkalmazást a Dashból.

  2. Válassza ki a törlendő lemezt a Tárolóeszközök listájából.

    Győződjön meg róla, hogy a megfelelő lemezt választotta ki! Ha rossz lemezt választ, a másik lemez fájljai kerülnek törlésre.

  3. A Kötetek szakaszban kattintson a Kötet leválasztása, majd a Kötet formázása gombra.

  4. A megjelenő ablakban válassza ki a fájlrendszer Típusát a lemezhez.

    Ha a lemezt Linuxon kívül Windows és Mac OS rendszereket futtató számítógépeken is használja, akkor válassza a FAT lehetőséget. Ha csak Windowson használja, akkor az NTFS jobb választás lehet. A fájlrendszer típusának rövid leírása megjelenik egy címkében.

  5. Adjon nevet a lemeznek, és nyomja meg a Formázás gombot a lemez törlésének megkezdéséhez.

  6. A formázás befejeződése után távolítsa el biztonságosan a lemezt. Ekkorra az már üres, és készen áll az újabb használatra.

A formázás nem törli biztonságosan a fájljait

A lemez formázása nem teljesen biztonságos módszer a rajta lévő adatok törléséhez. A formázott lemezen nem látszanak fájlok, de speciális helyreállító szoftverek képesek lehetnek visszaállítani a fájlokat. Ha biztonságosan kell törölnie a fájlokat, akkor használja a parancssori shred programot.