Speciális karakterek bevitele

A világ legtöbb írásrendszeréből származó karakterek ezreit viheti be és jelenítheti meg, még ha azok nem is találhatók meg a billentyűzetén. Ez az oldal a speciális karakterek bevitelének különböző módszereit sorolja fel.

Karaktertábla

A GNOME karaktertábla alkalmazása segítségével böngészheti az Unicode összes karakterét. A kívánt karakter megkereséséhez használja a karaktertáblát, majd másolja és illessze be azt oda, ahol szüksége van rá.

A Karaktertábla alkalmazást megtalálja a Dashban. A karaktertáblával kapcsolatos további információkért lásd a karaktertábla kézikönyvét.

Kombináló billentyű

A kombináló billentyű egy speciális billentyű, amely lehetővé teszi speciális karakterek beírását több billentyű egymás utáni lenyomásával. Például egy ékezetes é betű beírásához megnyomhatja a kombináló billentyűt, majd a ', végül az e billentyűket.

A billentyűzeteken nincs fizikai kombináló billentyű. Ehelyett megadhatja, hogy a billentyűzetén található billentyűk közül melyiket szeretné kombináló billentyűként használni.

Kombináló billentyű definiálása

  1. Kattintson a menüsáv jobb szélén lévő ikonra, és válassza a Rendszerbeállítások menüpontot.

  2. Kattintson a Terület és nyelv ikonra.

  3. Válassza a Kiosztások fület, és kattintson a Beállítások gombra.

  4. Keresse meg A kombináló (Compose) billentyű helye nevű csoportot. Válassza ki a billentyűt, vagy billentyűket, amelyeket kombináló billentyűként szeretne használni. Választhatja például a Caps Lock billentyűt, bármelyik Alt billentyűt, vagy a menü billentyűt. A kiválasztott billentyűk ezután csak kombináló billentyűként működnek, és nem tudja az eredeti rendeltetésüknek megfelelően használni azokat.

Számos általános karaktert beírhat a kombináló billentyű segítségével, például:

  • Nyomja meg a kombináló billentyűt, majd a ' billentyűt, és egy betűt az éles mellékjel elhelyezéséhez, úgy mint az é betűn.

  • Nyomja meg a kombináló billentyűt, majd a ` (visszafelé ékezet) billentyűt, és egy betűt a tompa mellékjel elhelyezéséhez, úgy mint az è betűn.

  • Nyomja meg a kombináló billentyűt, majd a " billentyűt, és egy betűt az umlaut mellékjel elhelyezéséhez, úgy mint az ë betűn.

  • Nyomja meg a kombináló billentyűt, majd nyomja meg a - billentyűt, és egy betűt a macron mellékjel elhelyezéséhez, úgy mint az ē betűn.

További kombináló billentyűkombinációkért lásd a kombináló billentyű lapot a Wikipédiában.

Kódpontok

Bármely Unicode karaktert beírhatja a karakter numerikus kódpontjának begépelésével. Minden karaktert egy négykarakteres kódpont azonosít. Egy karakter kódpontját megtalálhatja, ha megkeresi a karaktert a Karaktertábla alkalmazásban, ekkor az megjelenik az állapotsoron és a Karakter adatai lapon is. A kódpont az U+ utáni négy karakter.

Egy karakter kódponttal való beírásához tartsa lenyomva a Ctrl és Shift billentyűket, üsse le az u billentyűt, írja be a négykarakteres kódpontot, ezután engedje fel a Ctrl és Shift billentyűket. Ha gyakran használ más módszerekkel nehezen elérhető karaktereket, hasznos lehet a kódpontjaik memorizálása, hogy gyorsan beírhassa azokat.

Billentyűzetkiosztások

Beállíthatja, hogy a billentyűzete – függetlenül a billentyűkre nyomtatott írásjelektől – egy másik nyelv karakterkiosztásának megfelelően működjön. A menüsávon található ikon segítségével könnyedén válthat a különböző billentyűzetkiosztások között. További információkért lásd: Alternatív billentyűzetkiosztások használata.

Beviteli módok

A beviteli módok kibővítik a korábbi módszereket, segítségükkel nem csak billentyűzettel, de bármely más beviteli eszközökkel is bevihet karaktereket. Egy gesztus mód használatával például az egérrel vihet be karaktereket, vagy japán karaktereket vihet be latin billentyűzet használatával.

Beviteli mód kiválasztásához kattintson a jobb egérgombbal egy szövegbeviteli mezőn, válassza a Beviteli mód menüt, majd a használni kívánt beviteli módot. Nincs alapértelmezett beviteli mód, ezért a használatukkal kapcsolatban nézze meg a beviteli módok dokumentációját.