E-mailek és postafiók-beállítások

Továbbra is használhatja Ubuntuban a Windows alól használt e-mail címét. Ha webalapú e-mail fiókja van, egyszerűen elérheti az internet böngészőjéből, akárcsak a Windows alatt. Ellenkező esetben jegyezze fel az alábbi információkat a fiók beállításához Ubuntu alatt:

 • E-mail cím

 • Jelszó

 • POP3- vagy IMAP-kiszolgáló

 • SMTP-kiszolgáló

 • Hitelesítési módszer

A levelek és fiókok exportálására vonatkozó utasítások konkrét programokhoz kötöttek. Néhány népszerű program beállítására kitérünk a következő fejezetekben, az egyéb alkalmazások használói az angol nyelvű Ubuntu közösségi támogató oldalon találhatnak segítséget.

Microsoft Outlook Express

A következő lépések a Microsoft Outlook Express 6 felhasználóinak készültek. Ha az Outlook más verzióját használja, ahhoz az Ubuntu közösségi támogatási webhelyen talál segítséget.

Címjegyzék exportálása

 1. Nyissa meg az Outlook Express programot, és válassza a FájlExportálásCímjegyzék... menüpontot.

 2. Elindul a Címjegyzék-exportáló eszköz. Válassza a Szövegfájl (Vesszővel elválasztott értékek) lehetőséget, és nyomja meg az Exportálás gombot.

 3. Mentse a fájlt egy könnyen megjegyezhető helyre. Adjon neki valamilyen találó nevet, például levelező_címjegyzék.csv, majd nyomja meg a Tovább gombot.

 4. Válassza ki az exportálandó mezőket. Ha bizonytalan, jelölje be az összes lehetőséget. Végül nyomja meg a Befejezés gombot.

 5. Az Outlook Express a Címjegyzék exportálása befejeződött üzenettel tájékoztatja a sikeres exportálásról. Kattintson az OK, majd a Bezárás gombra. Ha minden jól ment, a címjegyzék sikeresen exportálásra került.

Levelezés exportálása az Outlook Expressből

Mivel a Microsoft Outlook Express nem képes a benne tárolt leveleket köztes formátumba exportálni, levelei átviteléhez másik szoftvert kell telepítenie.

A levelek Mozilla Thunderbirdbe másolásáról a „E-mailek előkészítése exportálásra a Mozilla Thunderbird segítségével” fejezetben olvashat. A Thunderbirdből már exportálhatók a levelek.

Microsoft Office Outlook

A következő lépések a Microsoft Office Outlook 2003 felhasználóinak készültek. Ha az Outlook más verzióját használja, ahhoz az Ubuntu wikiben talál segítségét.

Az összes Outlook adat exportálása

[Figyelem]

Ez a módszer megbízhatatlan lehet és csak biztonsági mentés céljából használandó.

 1. Nyissa meg az Outlook programot, és válassza az EszközökBeállítások... menüpontot.

 2. Kattintson a Levelezés beállításai fülön az Adatfájlok... gombra.

 3. Megjelenik egy Outlook adatfájlok nevű képernyő. Válassza ki a listából az első fájlt, jegyezze le a nevét és nyomja meg a Mappa megnyitása... gombot.

 4. Megnyílik egy mappa. A folytatás előtt be kell zárnia az Outlookot - az Outlook adatfájlok ablakban nyomja meg a Bezárásmajd a Beállítások ablakban az OK vagy Mégse gombot. Ezután zárja be az Outlookot.

 5. A megnyitott mappában keresse meg az Outlookban kiválasztott fájlt. Ha nehezen találja a fájlt, akkor Office adatfájl típusú vagy .pst kiterjesztésű fájlt keressen.

 6. Másolja a fájlt oda, ahol az exportált beállításokat tartja.

 7. Hajtsa végre a fenti lépéseket az Outlook adatfájlok képernyőn megjelenő minden egyes fájllal.

Partnerek exportálása

 1. Nyissa meg az Outlook programot, és kattintson a FájlImportálás és exportálás... menüpontra.

 2. Megjelenik az Importálás és exportálás varázsló. Válassza ki az Exportálás fájlba lehetőséget és nyomja meg a Tovább gombot.

 3. Válassza ki a Pontosvesszővel tagolt adatok (DOS) lehetőséget és kattintson a Tovább gombra.

 4. Válassza ki a Névjegyalbum mappát és kattintson a Tovább gombra. Ezután válassza ki a mentendő fájl helyét, majd nyomja meg ismét a Tovább gombot.

 5. A megjelenő képernyő összefoglalja a Végrehajtandó műveleteket. Kattintson a Befejezés gombra a címjegyzék előbb megjelölt helyre történő exportálásához.

Naptár exportálása

 1. Nyissa meg az Outlook programot, és kattintson a FájlImportálás és exportálás... menüpontra.

 2. Megjelenik az Importálás és exportálás varázsló. Válassza ki az Exportálás fájlba lehetőséget és nyomja meg a Tovább gombot.

 3. Válassza ki a Pontosvesszővel tagolt adatok (DOS) lehetőséget és kattintson a Tovább gombra.

 4. Válassza ki a Naptár könyvtárat és nyomja meg a Tovább gombot. Ezután jelölje meg a menteni kívánt fájl helyét, és kattintson a Tovább gombra.

 5. A megjelenő képernyő összefoglalja a Végrehajtandó műveleteket. Kattintson a Befejezés gombra a címjegyzék előbb megjelölt helyre történő exportálásához.

Levelek exportálása

[Megjegyzés]

A leveleit nem kell exportálnia, ha azok lekérésére IMAP protokollt használ - a levelek továbbra is a kiszolgálón maradnak. A leveleit csak akkor kell exportálnia, ha a levelek lekérésére POP3 protokollt használ. Ennek oka, hogy a levelei nem maradnak meg a kiszolgálón, miután letöltötte azokat a számítógépére POP3 protokoll használatával.

Mivel a Microsoft Outlook nem képes a benne tárolt leveleket használható köztes formátumba exportálni, a levelek átvitele csak egy másik szoftver segítségével lehetséges.

A levelek Mozilla Thunderbirdbe másolásáról a „E-mailek előkészítése exportálásra a Mozilla Thunderbird segítségével” fejezetben olvashat. A Thunderbirdből már exportálhatók a levelek.

E-mailek előkészítése exportálásra a Mozilla Thunderbird segítségével

Mivel néhány e-mail kliens (mint például a Microsoft Outlook és a Microsoft Outlook Express) nem szabványos formátumban tárolja a leveleket, exportálás előtt egy másik szoftvert használva át kell alakítani a bennük tárolt üzeneteket. A Mozilla Thunderbird egy ingyenes, nyílt forrású alkalmazás és alkalmas erre a feladatra.

A következő utasítások leírják, hogyan szerezhető be a Thunderbird és miként használható levelek exportálására:

 1. Nyisson meg egy böngészőt és látogassa meg a Mozilla Thunderbird weblapját. Kattintson a megfelelő hivatkozásra a Mozilla Thunderbird letöltéséhez.

 2. A letöltés befejeződése után futtassa a telepítőcsomagot. A Thunderbird telepítéséhez kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

 3. A telepítés befejeződése után indítsa el a Mozilla Thunderbirdöt. Megjelenik az Importálás varázsló. Kövesse az összes beállítás importálására vonatkozó utasításokat - ezzel levelei és más adatai is importálásra kerülnek.

 4. Ha az Importálás varázsló nem jelenik meg, kattintson az EszközökImportálás... menüpontra, és válassza a Levelek lehetőséget. Levelei importálásához kövesse a megjelenő utasításokat.

Az összes levél sikeres importálása után az exportáláshoz másolatot kell róluk készíteni. További információkat a „Levelek exportálása Mozilla Thunderbirdből” fejezetben talál.

Levelek exportálása Mozilla Thunderbirdből

Ezek a lépések Mozilla Thunderbird, illetve azon Outlook és Outlook Express felhasználóknak szólnak, akik leveleiket Thunderbirdbe importálták (lásd: „E-mailek előkészítése exportálásra a Mozilla Thunderbird segítségével”).

 1. Kattintson a StartFuttatás menüpontra, írja be a %AppData%\Thunderbird\Profiles\ szöveget a megjelenő mezőbe és nyomja meg az OK gombot. Megnyílik egy mappa.

 2. A frissen megnyitott mappában talál egy főképp véletlenszerű karakterekből álló mappanevet (például fyhsxlr3.default). Nyissa meg ezt a mappát.

 3. Ebben a mappában keresse meg a Mail nevű mappát. Válassza ki, és másolja biztos helyre.

 4. Mielőtt Ubuntura vált, készítsen a most lemásolt mappáról biztonsági másolatot. Ez a mappa mbox formátumban tartalmazza a Thunderbird-ből kimentett leveleket.