Az alapértelmezett Ubuntu szoftvertárolók bemutatása

Mikor egy szoftvert telepít az Ubuntura, akkor a csomagkezelő automatikusan letölti a szükséges csomagokat egy csomagtárolóból, azaz egy olyan internetes kiszolgálóról, amely letöltésre kész csomagokat tartalmaz.

Az Ubuntura több ezer csomagot lehet telepíteni. Ezek a csomagok csomagtárolókban vannak, és bármely Ubuntu felhasználó szabadon letöltheti őket. Ez nagyon könnyűvé teszi új programok telepítését és nagyon biztonságos, mivel a tárolókból telepített minden programcsomag kifejezetten az Ubuntuhoz készült, és a tárolóba kerülése előtt ellenőrzésen megy át.

Szoftvertárolók

Az Ubuntu négy tárolóba rendszerezi a csomagokat: Main, Restricted, Universe és Multiverse. A besorolás szempontjai az adott program fejlesztői által adott támogatás mértéke és az Ubuntu Szabad szoftveres irányelveinek való megfelelőség foka.

A hagyományos Ubuntu telepítő CD a Main és a Restricted kategóriák bizonyos csomagjait tartalmazza.

Ha rendszere csatlakozik az internetre, még több alkalmazás telepíthető. Például a „Universe” és „Multiverse” tárolók csak az interneten keresztül érhetők el.

[Figyelem]

A Multiverse tároló olyan szoftvereket tartalmaz, melyeket a non-free (nem szabad) kategóriába soroltak be. Egyes jogrendszerekben ezek használata nem megengedett. Amikor ebből a tárolóból telepít csomagokat, ellenőrizze hogy országának törvényei lehetővé teszik-e a jogszerű használatot. Ezen szoftverekre nem készülnek minden esetben biztonsági frissítések.

Tárolók frissítése

A Frissítéskezelő automatikusan megtalálja az elérhető frissítéseket a számítógépéhez. Rendszeresen információkat gyűjt a különböző frissítési forrásokból a lehetséges frissítésekről.

Ha megnyitja a RendszerAdminisztrációSzoftverforrások menüpontot és a Frissítések fület választja, láthatja, hogy négy frissítési forrás érhető el. Ezek leírásai:

  • Fontos biztonsági frissítések: Ebből a forrásból olyan frissítések érhetőek el, amelyek kritikus biztonsági hibákat javítanak. A forrás engedélyezése minden felhasználó számára ajánlott (alapértelmezés szerint engedélyezett).

  • Ajánlott frissítések: Súlyos szoftverproblémákat javító (nem biztonsági) frissítések érhetők el ebből a forrásból. A forrás engedélyezése a legtöbb felhasználó számára ajánlott, mivel a gyakori és zavaró hibákat gyakran ezekkel a frissítésekkel javítják.

  • Előzetesen kiadott frissítések: Az ezen a csatornán keresztül kiadott frissítések pillanatnyilag tesztelés alatt állnak, mielőtt mindenki számára kiadásra kerülnének. Ha szeretne segíteni az új frissítések tesztelésében (és gyorsabban megkapni a hibajavításokat), engedélyezze ezt a forrást. Ne feledje azonban, hogy ezek a frissítések még nincsenek alaposan tesztelve és nem javasoljuk a forrás engedélyezését, ha nincs felkészülve az esetleges problémákra.

  • Nem támogatott frissítések: Ha egy népszerű program új verzióját adják ki, néha az Ubuntu régebbi verzióihoz is elkészítik annak csomagjait (ezt hívják „visszaportolásnak”), hogy az ezeket használók is hozzájuthassanak az új funkciókhoz és hibajavításokhoz. Ezekhez a visszaportolt csomagokhoz nincs hivatalos támogatás, problémákat okozhatnak, és telepítésük csak azoknak ajánlott, akiknek mindenképp szükségük van egy szoftvercsomag újabb verziójára, amiről tudják, hogy készült belőle ilyen visszaportolt változat.