Korlátozott vendégmunkamenet indítása

Ideiglenes munkamenet korlátozott jogosultságokkal

Néha előfordul, hogy egy barátja, családtagja vagy kollégája kölcsön szeretné venni számítógépét. Az Ubuntu Vendégmunkamenet szolgáltatása kényelmes és nagyon biztonságos módon teszi lehetővé, hogy számítógépét kölcsönadja másoknak. Vendégmunkamenetet a bejelentkezési képernyőről, vagy a normál munkamenetből is indíthat. Ha be van jelentkezve, akkor kattintson a nevére a menüsáv jobb szélén, és válassza a Vendég munkamenet menüpontot. Ez zárolja a saját munkamenete képernyőjét, és elindítja a vendégmunkamenetet.

A vendég nem láthatja más felhasználók saját mappáit, és alapesetben minden mentett adat vagy megváltoztatott beállítás eltűnik a kijelentkezéskor. Ez azt jelenti, hogy minden munkamenet friss környezettel indul, a korábbi vendégek tevékenységei nem befolyásolják.

Személyre szabás

A Customize Guest Session online oktatóanyag bemutatja a megjelenés és viselkedés személyre szabásának néhány módját.

A szolgáltatás kikapcsolása

Ha inkább nem szeretné engedélyezni a vendég hozzáférést a számítógépéhez, akkor kikapcsolhatja a Vendég munkamenet funkciót. Ehhez nyisson meg egy Terminál ablakot, és futtassa a következő parancsot (ez egy hosszú parancs, még ha a képernyőn több sorba törve is jelenik meg - másolja és illessze be a megfelelő eredmény érdekében):

sudo sh -c 'printf "[SeatDefaults]\nallow-guest=false\n" >/usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-no-guest.conf'

A parancs egy egyszerű konfigurációs fájlt hoz létre. A Vendég munkamenet ismételt bekapcsolásához törölje ezt a fájlt:

sudo rm /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-no-guest.conf