Maradjon biztonságban az interneten

Az egyik lehetséges ok, amely miatt Ubuntut használ, az a Linux alapú rendszerek széles körben ismert biztonsága. A Linux többek közt azért van viszonylag biztonságban a vírusoktól és rosszindulatú programoktól, mert kevesen használják. A vírusokat népszerű, hatalmas felhasználói bázissal rendelkező operációs rendszerekre írják, mint például a Windows. A Linux alapú rendszerek nyílt forrása miatt is igen biztonságos, amely lehetővé teszi a szakembereknek az egyes disztribúciókban megtalálható biztonsági szolgáltatások módosítását és továbbfejlesztését.

Az Ubuntu biztonságossá tételére irányuló erőfeszítések ellenére mindig előfordulhatnak sebezhetőségek. Átlagos internetfelhasználóként továbbra is ki van téve:

Az online biztonság megőrzéséhez tartsa szem előtt a következő tippeket:

  • Legyen óvatos az olyan e-mailekkel, mellékletekkel vagy hivatkozásokkal, amelyeket ismeretlenektől kapott.

  • Ha egy weboldal ajánlata túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, vagy látszólag fölöslegesen kér be érzékeny adatokat, gondolja meg kétszer is, milyen adatokat ad meg. Bizonyos személyes vagy banki adatok személyazonosság-tolvajok vagy más bűnözők kezébe kerülése súlyos következményekkel járhat.

  • Legyen óvatos, amikor az alkalmazások rendszergazdai hozzáférést kérnek, különösen ha még nem használta az adott alkalmazást, vagy az interneten nem talál róla semmit. A rendszergazdai hozzáférés megadásával számítógépét a feltörés veszélyének teheti ki.

  • Győződjön meg róla, hogy csak a szükséges távoli hozzáférést biztosító szolgáltatások futnak. Az SSH vagy VNC futtatása hasznos lehet, de számítógépét a behatolás veszélyének teheti ki, ha nem ügyel a biztonságukra. Fontolja meg egy tűzfal használatát a számítógép behatolás elleni védelméhez.