Médiakártya-olvasó problémái

A legtöbb számítógép tartalmaz SD (Secure Digital), MMC (MultiMediaCard), SmartMedia, Memory Stick, CompactFlash és más médiakártyák olvasására szolgáló kártyaolvasókat. Ezeket a rendszer automatikusan felismeri és csatolja. Ha mégsem, az alábbi hibaelhárítási utasítások segíthetnek:

  1. Győződjön meg róla, hogy a kártya megfelelően van behelyezve. Számos kártya megfelelően behelyezve úgy néz ki, mintha fejjel lefelé lenne. Győződjön meg róla, hogy a kártya szorosan illeszkedik a foglalatba. Egyes kártyákat, különösen a CompactFlash-kártyákat enyhén meg kell nyomni, hogy megfelelően rögzüljön. Legyen azonban óvatos, és ne nyomja túl erősen. Ha valami szilárdba ütközik, ne erőltesse.

  2. Nyissa meg a Fájlok alkalmazást a Dashból. Megjelenik a behelyezett kártya a bal oldali oldalsáv Eszközök listájában? Egyes esetekben a kártya megjelenik ebben a listában, de nincs csatolva. Kattintson rá egyszer a csatolásához. Ha az oldalsáv nem látható, akkor nyomja meg az F9 billentyűt, vagy válassza a Nézet ▸ Oldalsáv ▸ Oldalsáv megjelenítése menüpontot.

  3. Ha a kártya nem jelenik meg az oldalsávban, akkor válassza az Ugrás ▸ Számítógép menüpontot. Ha a kártyaolvasó megfelelően van beállítva, akkor az olvasó itt egy meghajtóként jelenik meg, ha üres; és maga a kártya jelenik meg, ha csatolva van egy kártya.

  4. Ha csak az olvasót látja, és a kártyát nem, akkor a kártya hibásodhatott meg. Próbáljon meg másik kártyát használni, vagy ha lehetséges, akkor másik kártyaolvasóval beolvastatni a kártyát.

Ha a Számítógép mappában nem érhetők el sem kártyák, sem meghajtók, akkor lehetséges, hogy a kártyaolvasó illesztőprogram-problémák miatt nem működik. Ha a kártyaolvasó belső (azaz a számítógépbe van építve), akkor ez valószínűbb. A legjobb megoldás a kérdéses kártyát használó eszköz (fényképezőgép, mobiltelefon stb.) közvetlen csatlakoztatása a számítógép egy USB-portjához. A külső USB-kártyaolvasók jobban támogatottak.