Hogyan játszhatom le a videóimat?

Néhány videóformátum, például a Flash, QuickTime és Windows Media Video formátumok zártak, így az Ubuntu alapértelmezetten nem játssza le ezeket. Lejátszásukhoz néhány kiegészítő csomagot kell telepítenie.

A leggyakoribb zárt formátumok lejátszásához a Totem médialejátszóban vagy a Firefox webböngészőben telepítse az ubuntu-restricted-extras csomagot (további információkért lásd a Korlátozott szoftverek részt).

Videofájlok

(Például QuickTime, Windows Media)

Ha olyan videofájlt próbál meg lejátszani, amely alapértelmezetten nem támogatott, a Totem médialejátszó képes a szükséges kodek megkeresésére. Kattintson a Keresés gombra, majd a Multimédia-kodekek telepítése ablak megjelenésekor válasszon egy kodeket a listából és kattintson a Telepítés gombra.

Ha egy erősítse meg a zárt szoftver telepítését kérdést kapott, a lejátszáshoz szükséges kodek jogi korlátozás alatt állhat, melyet figyelembe kell vennie. Ha a korlátozás önre nem vonatkozik, nyomja meg a Megerősítés gombot a telepítés folytatásához.

A telepítés befejezése után a lejátszó elindítja a videofájlt. Ha ez nem történik meg, próbálja meg bezárni, majd újra elindítani a videó lejátszását.

Flash videók

(például Youtube, iPlayer)

Ha először próbál meg lejátszani egy Flash videót a Firefox webböngészőben, az ablak felső sávjában egy Az oldal tartalmának megjelenítéséhez további bővítmények szükségesek üzenet jelenik meg. Nyomja meg a Hiányzó bővítmények telepítése… gombot és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a Flash lejátszó telepítéséhez.

Számos lejátszó közül választhat. Az Adobe Flash Player a hivatalos bővítmény, ez támogatja a legjobban a Flash videók kezelését. Sajnos azonban ez egy zárt szoftver, így az Ubuntu alapértelmezetten nem támogathatja. A Swfdec és a Gnash lejátszók nem zárt szoftverek, így az Ubuntu ezeket a szoftvereket támogatja. Emellett stabilabbak is lehetnek (kevesebb problémát okoznak), mint a hivatalos lejátszó.

Videóműsor

(például RealVideo)

A legmegbízhatóbb módja a RealVideo fájlok lejátszásának a hivatalos RealPlayer szoftver telepítése. Bővebb információkért nézze meg a RealPlayer telepítése és beállítása című fejezetet.

További videoműsor-típusok támogatásának hozzáadásával kapcsolatban bővebb információkat olvashat a Videofájlok vagy a Flash videók című fejezetben. Ha gondot okoz az ilyen videók lejátszása a webböngészőben, a jobb egérgombbal kattintson a videóra, majd válassza a Megnyitás ezzel: Médialejátszó menüpontot (ha elérhető ez a menüpont).

Nem támogatott videofájlok

Ha semelyik ebben a fejezetben olvasott utasítás nem vezet eredményre, próbáljon meg más médialejátszót használni. A VLC és az MPlayer lejátszók nagyon sok videóformátumot támogatnak; javasolt ezeknek a lejátszóknak a kipróbálása.