Hogyan frissíthetek a legújabb Ubuntu verzióra?

Fél évente új Ubuntu kiadás jelenik meg. A Frissítéskezelő tájékoztatja, ha az új verzió letölthető. Új verzió kereséséhez:

  1. Nyissa meg a Szoftverforrások menüpontot (RendszerAdminisztrációSzoftverforrások) és válassza ki a Frissítések fület.

  2. A Kiadásfrissítés résznél győződjön meg, hogy a Normál kiadások menüelem van kiválasztva és nyomja meg a Bezárás gombot.

  3. Indítsa el a Frissítéskezelőt (RendszerAdminisztrációFrissítéskezelő), kattintson az Ellenőrzés gombra és adja meg a jelszavát, ha a rendszer kéri. Várjon, amíg az elérhető frissítések listája letöltődik.

  4. Ha az Ubuntu egy újabb verziója már elérhető, akkor az ablak felső részén egy dobozban figyelmeztető üzenet jelenik meg az új verzió elérhetőségéről.

  5. A legújabb kiadásra történő frissítéshez, mentse el minden nyitott dokumentumát és a Frissítéskezelőben kattintson a Frissítés gombra.

A frissítés általában sokáig tart. Jellemzően körülbelül 700MB méretű csomag kerül letöltésre és telepítésre, de ez függ attól, hogy jelenleg már mennyi csomag van ezekből telepítve a számítógépére.

A legújabb kiadásra csak az előző kiadás használatakor frissíthet. Ha régebbi kiadást használ, akkor előbb a következő kiadásra kell frissítenie és ezt ismételnie addig, amíg el nem éri a legújabb változatot. Például, a 7.10-es rendszer felhasználóinak először a 8.04-es verzióra kell frissíteniük, mielőtt a 8.10-re frissíthetnek. Kivételt képeznek ez alól az LTS (hosszú ideig támogatott) kiadások. Egy LTS kiadásról közvetlenül frissíthet a jelenlegi verzióra.

Frissítés fejlesztői kiadásra

Ha szeretné telepíteni és tesztelni az Ubuntu legújabb fejlesztői változatát annak kiadása előtt, nyomja meg az Alt-F2 billentyűkombinációt, írja be az update-manager -c -d parancsot és nyomja meg a Futtatás gombot. Ha elérhető fejlesztői kiadás, akkor megjelenik egy Frissítés gomb a Frissítéskezelőben. Nyomja meg ezt a fejlesztői változatra frissítéshez.

[Figyelem]

A fejlesztői kiadások gyakran törött csomagoktól és egyéb problémáktól szenvednek. Csak akkor telepítsen fejlesztői változatot, ha képes ezeket a problémákat megoldani.