Mi a Linux?

A Linux kernel az Ubuntu operációs rendszer „szívét” képezi. A kernel minden operációs rendszer lényeges része, ez teremt kapcsolatot a hardver és a szoftver között.

A Linuxot 1991-ben hívta életre egy Linus Torvalds nevű finn egyetemista. Abban az időben csak i386-os rendszereken futott és alapvetően a UNIX kernel az akkor még újnak számító i386 architektúra kihasználása érdekében, függetlenül kifejlesztett klónja volt.

Napjainkban a világ minden tájáról származó emberek által elvégzett tekintélyes fejlesztői munkának köszönhetően a Linux minden modern számítógépes architektúrán fut.

A Linux kernel technikai jelentősége mellett ideológiaira is szert tett. A szabad szoftver eszméjében hívő emberek egész közössége tölti idejét a nyílt forrású technológia lehető legjobbá tételének elősegítésével.

A közösség tagjai az Ubuntuhoz hasonló kezdeményezéseket hívtak életre, szabványügyi bizottságokat, amelyek az internet fejlődését formálják, a Mozilla Alapítványhoz hasonló szervezeteket, amely a Mozilla Firefox létrehozásáért felel, valamint számtalan más szoftverprojektet, amelyeknek Ön már majdnem bizonyosan hasznát látta a múltban.

A nyílt forrás szellemisége, melyet gyakran a Linuxnak tulajdonítanak, fejlesztőket és felhasználókat inspirál közös célokkal rendelkező közösségek működtetésére.