A különbség

Sok Linux alapú operációs rendszer létezik, például: Debian, SuSE, Gentoo, Red Hat és Mandriva. Az Ubuntu egy újabb résztvevő a már így is erős versenyben. Mi különbözteti meg az Ubuntut?

A Debian disztribúcióra épülő Ubuntu egyike a legelismertebb, technológiailag legfejlettebb, legjobban támogatott disztribúcióknak. Az Ubuntu célja egy mindig korszerű és érthető Linux rendszert alkotni az asztali és kiszolgáló számítástechnikában. Az Ubuntu számos gondosan válogatott Debian csomagot tartalmaz, és megőrzi kitűnő csomagkezelő rendszerét, amely lehetővé teszi a programok egyszerű telepítését és tiszta eltávolítását. Más disztribúciókkal ellentétben, amelyek nagy mennyiségben szállítanak talán soha nem is használt programokat, az Ubuntu csomaglistája a fontos és jó minőségű alkalmazások sokaságára van korlátozva.

A minőségre koncentrálva az Ubuntu egy robusztus és funkciógazdag számítógépes környezetet kínál, amely otthoni és kereskedelmi környezetekben való felhasználásra egyaránt megfelelő. A projekt idejét a finomabb részletekre koncentrálva tölti és képes kiadni hathavonta a legnépszerűbb szoftverek legújabb és legnagyszerűbb verzióit tartalmazó kiadást. Az Ubuntu 32 és 64 bites változatban érhető el, és a legtöbb modern számítógépen működik. Elérhető továbbá Sun UltraSPARC és Amazon EC2 architektúrákra is.