Mások nem tudják lejátszani az általam készített videókat.

Ha az Ön linuxos számítógépén készült videót elküldi Windows vagy Mac OS felhasználóknak, akkor a címzettek lehet, hogy nem lesznek képesek annak lejátszására.

Az elküldött videó lejátszásához a címzettnek telepítenie kell a megfelelő kodekeket. A kodek az a szoftver, amely lehetővé teszi a videó megjelenítését a képernyőn. Rengeteg különböző videoformátum létezik, amelyek mindegyike más kodeket igényel a lejátszásához. Így ellenőrizheti, hogy melyik formátumban készült a videója:

  • Nyissa meg a fájlkezelőt

  • Kattintson a jobb egérgombbal a fájlra, és válassza a Tulajdonságok menüpontot.

  • Lépjen a Hang/Videó fülre, és nézze meg, melyik kodek van felsorolva a Videó alatt.

Ha az ismerőse nem tudja lejátszani a küldött videót, akkor kérje meg, hogy ellenőrizze a megfelelő kodek meglétét. Segítségére lehet, ha a kodek nevével és a lejátszó alkalmazás nevével próbál keresni az interneten. Ha a videója például a Theora formátumot használja, és az ismerőse Windows Media Player segítségével szeretné lejátszani, akkor a „theora windows media player” kulcsszavakkal indítson keresést. Ha a kodek nincs telepítve, akkor gyakran ingyen is letöltheti a megfelelő kodeket.

Amennyiben nem találja a megfelelő kodeket, próbálja ki a VLC médialejátszó alkalmazást. Éppúgy működik Windows és Mac OS rendszereken, mint Linuxon, emellett rengeteg különböző videoformátumot támogat. Ha mégsem működne, próbálja a videót másik formátumba konvertálni. Bár ezt a legtöbb videoszerkesztővel el tudja végezni, léteznek kifejezetten videokonvertálásra szolgáló alkalmazások is; ilyeneket az Ubuntu szoftverközpontban találhat.

Más probléma is akadályozhatja a videó lejátszását. Küldés közben például megsérülhet a videót tartalmazó fájl (nagy fájlok másolásakor néha hiba történhet). A címzett találkozhat hibásan működő videolejátszó alkalmazással, vagy a videó készítése közben is történhetett hiba (például a videó mentése során).