Fájlkezelő nézetbeállításai

Beállíthatja az új mappák alap nézetét, a fájlok és mappák rendezési sorrendjét, az ikon- és tömör nézetek nagyítási szintjét, és hogy a fájlok megjelenjenek-e a fa oldalnézetben. Bármely fájlkezelő ablakban válassza a Szerkesztés ▸ Beállítások menüpontot, majd a Nézetek lapot.

Alapértelmezett nézet

Új mappák megjelenítése

Alapesetben az új mappák ikonnézetben jelennek meg. Tallózás közben minden mappához kiválaszthatja a nézetet, és a fájlkezelő megjegyzi az egyes mappákhoz kiválasztott nézeteket. Ha azonban gyakran használja a lista- vagy a tömör nézetet, akkor beállíthatja azok használatát alapesetben.

Az egyes mappák nézetét a Nézet menü Ikonok, Lista vagy Tömör menüpontját kiválasztva módosíthatja.

Elemek rendezése

A mappák elemeit rendezheti név, fájlméret, fájltípus, utolsó módosítás, utolsó elérés vagy Kukába dobás dátuma szerint. A fájlok rendezési módját az egyes mappákban a Nézet ▸ Elemek rendezése menüpontot kiválasztva, vagy a listanézetben az oszlopfejlécre kattintva módosíthatja. Részletekért lásd: Fájlok és mappák rendezése. Ez a menüpont csak az aktuális mappát befolyásolja, a fájlkezelő pedig minden mappához megjegyzi a beállított rendezési szempontot.

A beállítások ablakban az Elemek rendezése legördülő lista használatával módosíthatja az újonnan megnyitott mappák elemeinek rendezési sorrendjét.

Mappák mindig a fájlok előtt

Alapesetben a fájlkezelő az összes mappát a fájlok előtt jeleníti meg. A mappák és fájlok külön-külön a megadott rendezési sorrend szerint lesznek rendezve. Ha nem szeretné speciálisan kezelni a mappákat, és a fájlokkal vegyesen, a rendezési sorrendnek megfelelően szeretné látni azokat, akkor törölje ezt a négyzetet.

Rejtett fájlok és biztonsági másolatok megjelenítése

A fájlkezelő alapesetben nem jeleníti meg a rejtett fájlokat vagy mappákat. A rejtett fájlokkal kapcsolatos információkért lásd: Fájl elrejtése. Az egyes ablakokban a Nézet ▸ Rejtett fájlok megjelenítése menüpont használatával jelenítheti meg a rejtett fájlokat. Ha mindig meg szeretné jeleníteni a rejtett fájlokat, akkor jelölje be ezt a négyzetet.

Ikonnézet alapbeállításai

Alapértelmezett nagyítás

Az ikonnézetben növelheti vagy csökkentheti az ikonok és szöveg méretét. Ezt az egyes mappákban a Nézet menü használatával teheti meg, és a fájlkezelő minden mappához meg fogja jegyezni a kiválasztott nagyítási szintet. Ha gyakran módosítja a nagyítási szintet, akkor ebben a legördülő listában megadhatja az alapbeállítást.

Az ikonnézetben a nagyítási szinttől függően több vagy kevesebb felirat jelenik meg. További információkért lásd: Ikonfeliratok.

Szöveg az ikon mellett

Ezen négyzet bejelölésével a mappa- és fájlnevek az ikonjaik mellett, és nem azok alatt jelennek meg. Ez tömörebb elrendezést eredményez, amelyben több információ jelenik meg egyszerre.

Tömör nézet alapbeállításai

Alapértelmezett nagyítás

A tömör nézetben növelheti vagy csökkentheti az ikonok és szöveg méretét. Ezt az egyes mappákban a Nézet menü használatával teheti meg, és a fájlkezelő minden mappához meg fogja jegyezni a kiválasztott nagyítási szintet. Ha gyakran módosítja a nagyítási szintet, akkor ebben a legördülő listában megadhatja az alapbeállítást.

Azonos oszlopszélesség

Alapesetben a tömör nézet minden oszlopa olyan széles, hogy az adott oszlop elemeinek nevei kiférjenek. Ezen négyzet kiválasztásával minden oszlop azonos szélességű lesz. Az oszlop szélességénél hosszabb fájl- és mappanevek végén három pont (…) fog megjelenni.

Listanézet alapbeállításai

Alapértelmezett nagyítás

A listanézetben növelheti vagy csökkentheti az ikonok és szöveg méretét. Ezt az egyes mappákban a Nézet menü használatával teheti meg, és a fájlkezelő minden mappához meg fogja jegyezni a kiválasztott nagyítási szintet. Ha gyakran módosítja a nagyítási szintet, akkor ebben a legördülő listában megadhatja az alapbeállítást.

Fanézet alapbeállításai

A fájlkezelő oldalsávjában megjelenítheti a teljes mappafát a Nézet ▸ Oldalsáv ▸ Fa menüpont kiválasztásával. Alapesetben a fa oldalsáv csak a mappákat jeleníti meg. Ha az oldalsávban látni szeretné a fájlokat is, akkor törölje a Csak mappák megjelenítése négyzetet.