Windows kifejezések gyűjteménye

Programok telepítése és törlése

Alkalmazások telepítéséhez az Ubuntu szoftvertárolóiból vagy azok törléséhez használja az AlkalmazásokSzoftverközpont alkalmazást. Bonyolultabb feladatok elvégzésére a RendszerAdminisztrációSynaptic csomagkezelő szolgál.

Vezérlőpult

A számítógép összes felhasználóját érintő beállítások a RendszerAdminisztráció menüponton belül találhatóak. Azok a beállítások, amelyek csak az adott felhasználót érintik a RendszerBeállítások menüpontból érhetők el.

Intéző

Fájljai és mappái kezeléséhez válasszon egy elemet a Helyek menüből.

Kedvencek

Használja a Helyek menüt a gyakran használt mappák egyszerű eléréséhez. A Firefox Könyvjelzőkkel rendelkezik, ami egyenértékű az Internet Explorerben használt Kedvencekkel.

Internet Explorer

A Firefox alkalmazást használhatja a web böngészésére és honlapok meglátogatására: AlkalmazásokInternetFirefox webböngésző.

Kijelentkezés

Ha ki akar lépni és bekapcsolva hagyni a számítógépet, hogy újra beléphessen valaki, akkor válassza a Felhasználóváltót a képernyő jobb felső sarkában, majd a Kijelentkezés gombot.

Sajátgép

A “Sajátgép” ablak elemeinek megfelelői különböző helyeken találhatók az Ubuntuban.

  • A számítógéphez csatlakoztatott merevlemezek és háttértárak megtekintéséhez válassza a HelyekSzámítógép menüpontot.

  • Vezérlőpult

  • Nyomtatók és faxok

Dokumentumok

A saját mappáján (HelyekSaját mappa) belül a dokumentumokat és fájlokat kedve szerint rendezheti mappákba.

Nyomtatók és faxok

Nyissa meg a RendszerAdminisztrációNyomtatás menüpontot a nyomtatók beállításához.

Faxmodem beállításához lásd a Faxolás fejezetet.

Lomtár

A Kuka hasonló módon működik, mint a Lomtár. A Kuka majdnem mindig a képernyő jobb alsó sarkában található.

Készenlét

Ha a számítógépet energiatakarékos üzemmódba akarja helyezni, akkor válassza a Felhasználóváltót a képernyő jobb felső sarkában, majd a Felfüggesztés vagy a Hibernálás gombot. (A Hibernálás esetében a számítógép egyáltalán nem használ áramot, de ez lassabb és bizonyos számítógépeken nem működik.)

Start menü

A képernyő bal felső sarkában található három menü – Alkalmazások, Helyek és Rendszer – nagyjából ugyanazokat az elemeket tartalmazzák, mint a Windows Start menüje.

Feladatkezelő

Az éppen futó programok megtekintéséhez vagy leállításához, illetve a processzor- és memóriahasználat ellenőrzéséhez válassza a RendszerAdminisztrációRendszerfigyelő menüpontot.

Windows Media Player

A zenéket és filmeket lejátszó, illetve zenei CD-ket beolvasó programok az AlkalmazásokHang és videó menüpontból érhetők el.

Windows Update

Az Ubuntuhoz elérhető frissítések kereséséhez válassza a RendszerAdminisztrációFrissítéskezelő menüpontot.