Készítsen biztonsági másolatot a fontos fájlokról

Időnként találkozhat olyan problémával, mely váratlanul munkájának vagy beállításainak elvesztéséhez vezet. Ilyen adatvesztés több okból is előfordulhat az áramkimaradástól a véletlenül letörölt fájlokig. Rendkívül fontos rendszeresen biztonsági másolatot készíteni a fontos fájlokról, így ha valamilyen probléma merülne fel, akkor sem veszíti el a fájlokat.

Bölcs dolog a fájlok biztonsági mentéseit a számítógéptől független helyen tárolni. Használhat például olyan tárolóeszközt, amely nincs állandóan a számítógéphez csatlakoztatva. Néhány lehetőség:

 • Írható CD-k és DVD-k

 • Külső merevlemezek és flash memóriás eszközök

 • Egy másik számítógép a hálózaton

A fájlok mentésének legegyszerűbb módja a fájlok átmásolása egy megbízható helyre (lásd fent) a Fájlböngésző segítségével.

Ha szükséges, speciális mentőalkalmazást is használhat, mint a Simple Backup Suite.

 1. Telepítse az sbackup csomagot a „Universe” tárolóból.

 2. Biztonsági mentés készítéséhez válassza a RendszerAdminisztrációSimple Backup Config menüpontot és adja meg rendszergazdai jelszavát.

 3. A General lapon válassza ki a használni kívánt mentési módot. Ha nem biztos benne, hogy mit kell mentenie, válassza a Use recommended backup settings lehetőséget. Ez napi növekményes és heti teljes mentést fog készíteni minden felhasználói és rendszerfájlról a /var/backup alapértelmezett könyvtárba, kivéve a multimédia- és ideiglenes fájlokat, valamint a 100 MB-nál nagyobb fájlokat.

 4. A beállítások mentéséhez nyomja meg a Save gombot.

 5. Ha azonnal mentést kíván készíteni a fájljairól, akkor nyomja meg a Backup Now!, ellenkező esetben a Bezárás gombot az ütemezett mentés használatához.

 6. A biztonsági mentés a háttérben fog indulni, és egy felugró ablak fogja tudatni a folyamatazonosítót. Kattintson a Bezárás gombra. A mentési folyamat a másolandó fájlok számától függően sokáig is tarthat.

 7. A mentés a /var/backup alkönyvtárába kerül. A mentés eléréséhez rendszergazdának kell lennie.

[Megjegyzés]

A Simple Backup Suite nem biztosít lehetőséget a mentési fájlok közvetlen CD-re vagy DVD-re írásához. A mentéseket Önnek kell kiírnia, például a Brasero lemezíró (AlkalmazásokHang és videóBrasero lemezíró). Ennek alternatívájaként a Simple Backup Config beállítható a fájlok másik helyre mentésére (például távoli kiszolgálóra vagy külső meghajtóra). A Simple Backup Suite szoftverek használatával kapcsolatos részletekért lásd a közösségi dokumentációs wiki oldalát.

A Simple Backup Config használatával készült mentés visszaállításához válassza a RendszerAdminisztrációSimple Backup Restore menüpontot és válassza ki a visszaállítás forrásmappáját és az elérhető mentéseket a legördülő menüből. Válassza ki a visszaállítani kívánt fájlokat és mappákat, kattintson a Restore gombra és erősítse meg választását. Ha másik helyre szeretné fájljait visszaállítani, válassza a Restore As lehetőséget.

[Megjegyzés]

Alapértelmezésben a visszaállított fájlok és könyvtárak tulajdonosa a root felhasználó. Ennek oka az, hogy a Simple Backup Suite rendszergazdai jogokkal fut. A Fájlböngésző segítségével módosítania kell a fájlok vagy mappák jogosultságait.

Néhány általános tanács jó mentések készítéséhez:

 • Készítsen rendszeresen mentéseket

 • Mindig ellenőrizze a mentéseket elkészítésük után, azok használhatóságának biztosítása érdekében

 • Egyértelműen címkézze fel a mentéseket és tartsa azokat biztonságos helyen