Az internetes zaklatás és bűnözés elkerülése

Időről időre kaphat olyan e-maileket, melyek vírusokat, vagy hamis weboldalakra mutató hivatkozásokat tartalmaznak. Az ilyen e-mailek nagyon gyakoriak, ezért a számítógép, vagy személyes adatai veszélyeztetésének, vagy illetéktelen felhasználásának megakadályozása érdekében fontos megtanulni, hogyan kezelheti ezeket.

Ezek a levelek gyakran teljesen idegen feladóktól érkeznek. Ugyanakkor néha egy levél úgy néz ki, mintha egy ismerős írta volna, pedig nem is. Ez azért van, mert a levelek feladóját könnyű hamisítani.

A kéretlen levelek több kategóriába sorolhatók:

  • Spam levelek, amelyben valaki kéretlenül szolgáltatásokat vagy termékeket kínál

  • Becsapós levelek, amikor valaki segítséget kér nagy mennyiségű pénz átutalásához

  • Adathalász levelek, ahol az üzenet látszólag egy banktól vagy más online szolgáltatótól érkezik és azt kéri, hogy árulja el személyes, illetve pénzügyi adatait vagy jelszavait.

Néhány tipp az online biztonság megőrzésére:

  • Soha ne válaszoljon kéretlen levélre, ne kattintson ilyen levélben lévő hivatkozásokra. Ennek eredményeként még több levélszemetet fog kapni.

  • Soha ne kattintson levelekben lévő hivatkozásra, amely jelszavakat vagy hasonló személyes adatokat kérő weblapokra vezet. Lehetséges, hogy a levélben lévő hivatkozás egy bizonyos címnek látszik, de nem arra a címre mutat (amely akár veszélyes is lehet). Ehelyett írja be a címet a böngészőjébe, és így nézze meg az oldalt.

  • Ha a weblap pénzügyi adatai felől érdeklődik, bizonyosodjon meg annak biztonságosságáról. A Firefox webböngészőben a biztonságos oldalak esetén kék a címmező melletti ikon. Ezen kívül a böngészőablak jobb alsó sarkában megjelenik az oldal címe és egy lakat ikon. A lakatra kattintva további információkat kaphat a weboldal biztonságáról.

  • Csak megbízható forrásból töltsön le és futtasson szoftvereket. Alapértelmezésben csak az Ubuntu tárolóiból tud szoftvereket letölteni.