A számítógép felfüggesztése és hibernálása

Ha nem használja a számítógépet, energiamegtakarítási célból bekapcsolhatja az energiatakarékos üzemmódok egyikét:

  • A számítógép felfüggesztése olyan, mintha a számítógép alvó állapotba kerülne. A számítógép bekapcsolva marad, a megnyitott programok továbbra is nyitva maradnak, de a számítógép kevesebb energiát fogyaszt. A számítógép felébreszthető egy billentyű vagy egérgomb lenyomásával.

  • Hibernáláskor a számítógép teljesen leáll, miközben elmenti a rendszer aktuális állapotát (például megtartja a nyitva hagyott dokumentumokat). Ha a számítógépet bekapcsolja hibernálás után, akkor a hibernálás előtt végzett minden munkája visszaállításra kerül. Hibernálva a számítógép nem fogyaszt energiát.

  • A leállítás a számítógép teljes kikapcsolása, a rendszer aktuális állapotának elmentése nélkül. Leállítva a számítógép nem fogyaszt energiát.

  • Folytatáskor a számítógép visszaáll normál üzemmódba. Felfüggesztett állapotból bármelyik billentyű vagy egérgomb megnyomásával, hibernált állapotból pedig a bekapcsológomb megnyomásával állítható vissza a rendszer normál üzemmódra.

Energiatakarékos üzemmódba a képernyő jobb felső sarkában lévő Felhasználóváltó megfelelő gombjának megnyomásával helyezhető a számítógép.

[Figyelem]

Egyes számítógépeknél előfordulhatnak problémák bizonyos energiatakarékos módok használatakor. A legjobb módszer annak ellenőrzésére, hogy a számítógépe kezelni tud-e egy adott energiatakarékos módot, annak kipróbálása. Mindig győződjön meg róla, hogy a számítógép felfüggesztése vagy hibernálása előtt minden fontos dokumentumot elmentett.

A számítógépem nem kerül felfüggesztett vagy hibernált állapotba

Néhány számítógépet az Ubuntu nem képes felfüggesztett vagy hibernált állapotba tenni. Az alábbi jelenségek egyikét tapasztalhatja, a számítógépe ilyen:

  • A hibernálás kiválasztása után a számítógép nem kapcsol ki.

  • A számítógép hibernálás utáni bekapcsoláskor nem állítja vissza a korábban elindított programokat.

  • A számítógép nem ébred fel a felfüggesztés után.

  • Bizonyos programok vagy hardvereszközök nem működnek megfelelően a hibernálás vagy felfüggesztés után.

Ha ezek közül a problémák közül bármelyiket tapasztalja, jelezheti a hibát a Launchpad hibakövető rendszerén keresztül. A problémák remélhetőleg ki lesznek javítva a következő Ubuntu verzióban.

Indítsa újra a számítógépét, ha a számítógépe nem működik megfelelőlen a hibernálást vagy felfüggesztést követően. Ha egy program nem működik megfelelően, zárja be és indítsa el újra.

[Figyelem]

A felfüggesztés és hibernálás kipróbálása előtt győződjön meg arról, hogy minden megnyitott dokumentumot elmentett.

Miért látok furcsa mintákat a képernyőn a számítógép hibernálásakor?

A számítógép hibernálása közben előfordulhat, hogy a képernyőn fekete-fehér mintázat jelenik meg. Emiatt általában nem kell aggódni, mivel néhány videokártya így válaszol a hibernálás kezdeti folyamatára.

Ha a számítógép sokáig mutatja ezt a mintázatot anélkül, hogy kikapcsolna, akkor valószínűleg probléma van a hibernálással. További információkért olvassa el A számítógépem nem kerül felfüggesztett vagy hibernált állapotba szakaszt.