Lemezek és partíciók

Ez a szakasz segítséget ad a lemezek és a lemezmeghajtók, például eltávolítható merevlemezek kezeléséhez.

A szabad lemezterület méretének ellenőrzése

Válassza a RendszerAdminisztrációRendszerfigyelő menüpontot, majd a Fájlrendszerek fület a számítógép szabad lemezterület-méretének megtekintéséhez.

Alternatív megoldásként válassza a HelyekSzámítógép menüpontot, kattintson jobb gombbal egy merevlemezre, majd kattintson a Tulajdonságok menüpontra, és válassza ki az Alap fület az adott lemez jelenlegi lemezterület-összefoglalójának megtekintéséhez.

Haladó lemezhasználat-elemzés

A fájlrendszer pontosabb elemzéséhez válassza az AlkalmazásokKellékekLemezhasználat-elemző menüpontot a Lemezhasználat-elemző program elindításához.

Nyomja meg a Saját könyvtár gombot a saját könyvtárának elemzéséhez, vagy a Fájlrendszer gombot az egész fájlrendszer elemzéséhez.

További információkért tekintse meg a Lemezhasználat-elemző kézikönyvét.

Hogyan tehetek szabaddá lemezterületet?

A lemezterület felszabadítására több egyszerű mód kínálkozik.

 • A Kuka kiürítéséhez kattintson jobb gombbal az alsó panel Kuka ikonjára, és válassza a Kuka ürítése menüpontot.

 • Indítsa el a Lomtalanító programot a RendszerAdminisztrációLomtalanító menüpont kiválasztásával. Ez az alkalmazás eltávolítja a nem használt vagy elavult szoftvercsomagokat a számítógépről. Nézze meg figyelmesen az eltávolítandó csomagok listáját, mielőtt a Tisztítás gombra kattint, mert a saját kezűleg letöltött és telepített csomagokat esetleg a program használaton kívülinek jelzi, még ha nem is azok.

 • Távolítsa el a már nem használt szoftvercsomagokat. A csomagok eltávolításával kapcsolatos információkért lásd az Alkalmazások hozzáadása és eltávolítása részt.

 • Törölje a feleslegessé vált fájlokat. Használja a Lemezhasználat-elemzőt (AlkalmazásokKellékekLemezhasználat-elemző) a legtöbb helyet foglaló fájlok megkereséséhez. Legyen óvatos, nehogy a még szükséges fájlokat törölje!

Tömörítheti a régi, ritkán használt dokumentumait:

 1. Jelölje ki a tömöríteni kívánt fájlokat és mappákat, az egyikre kattintson jobb gombbal és válassza ki az Archívum létrehozása menüpontot.

 2. Adja meg az archívum nevét, helyét és formátumát (a .tar.gz az Ubuntu leggyakrabban használt formátuma, a .zip kompatibilis a Windows rendszerekkel, és általában a .tar.lzma biztosítja a legjobb tömörítési arányt).

 3. Nyomja meg a Létrehozás gombot. Ezután létrejön a fájlok tömörített másolatát tartalmazó archívum.

 4. A lemezterület felszabadítása érdekében törölje a régi, tömörítetlen fájlokat.

Eszköz particionálása

A GNOME Partíciószerkesztővel particionálhatja háttértárait. Telepítse a gparted csomagot, majd válassza a RendszerAdminisztrációPartíciószerkesztő menüpontot az elindításához.

[Figyelem]

A lemezpartíciók szerkesztésekor legyen óvatos, mert adatvesztés történhet, ha rossz partíciót töröl vagy változtat meg.

Terület felszabadítása új partíció számára

Új partíció létrehozásához már particionált eszközön egy létező partíciót kell átméreteznie. Ha van szabad területe, ugorjon az „Új partíció létrehozása” részre, ellenkező esetben kövesse az alábbi utasításokat:

 1. Válassza a RendszerAdminisztrációPartíciószerkesztő menüpontot.

 2. Válassza ki a particionálni kívánt eszközt a főablak jobb felső sarkában levő legördülő menüből.

 3. Megjelenik a partíciólista. Jelölje ki a kívánt partíciót, és válassza a PartícióLeválasztás menüpontot.

 4. A partíció átméretezéséhez válassza az Átméretezés/Mozgatás menüpontot. Az Átméretezés/Mozgatás párbeszédablak fog megjelenni. Használhatja a Szabad hely utána (MiB) mezőt a partíciót követő szabad terület meghatározásához, vagy a Szabad hely előtte (MiB) mezőt a partíció előtt lévő szabad terület meghatározásához. Ezek helyett használhatja a csúszkát is a partícióméret beállításához.

 5. A változtatások elmentéséhez kattintson az Átméretezés/mozgatás gombra.

Új partíció létrehozása

Új partíció létrehozása:

 1. Válassza ki a particionálni kívánt eszközt a főablak jobb felső sarkában levő legördülő menüből.

 2. Megjelenik a partíciók listája. Válassza ki a lefoglalatlan nevűt, és kattintson az Új gombra.

 3. A Fájlrendszer legördülő menüből válassza ki a használni kívánt fájlrendszertípust, majd nyomja meg a Hozzáadás gombot.

 4. A műveletek végrehajtásához kattintson az Alkalmaz gombra.

Partíció formázása

A GNOME Partíciószerkesztőt használhatja partíciók formázására (lásd az „Eszköz particionálása” részt a GNOME Partíciószerkesztővel kapcsolatos további információkért).

Partíció formázásához tegye a következőt:

 1. Válassza a RendszerAdminisztrációPartíciószerkesztő menüpontot.

 2. Válassza ki a particionálni kívánt eszközt a főablak jobb felső sarkában levő legördülő menüből.

 3. Megjelenik a partíciólista. Jelölje ki a kívánt partíciót, és válassza a PartícióLeválasztás menüpontot.

 4. Válassza ki a formázandó partíciót, majd a PartícióFormázás menüben adja meg, hogy milyen fájlrendszert szeretne létrehozni az új partíción.

 5. A műveletek végrehajtásához kattintson az Alkalmaz gombra.

[Figyelem]

Az Alkalmaz gomb megnyomása véglegesen törli a partíción levő összes fájlt.

Mit jelent a formázás?

A merevlemez, eszköz vagy partíció formázása előkészíti az eszközt az adattárolásra.

Egy merevlemez vagy partíció formázása egy speciális adattárolási formátum az eszközhöz rendelését jelenti, ez a formátum a „fájlrendszer”.

A lemezek megvásárlásukkor általában nincsenek formázva, és nem lehet őket adattárolásra használni. Az eszköz formázásakor azt fogja észrevenni, hogy a szabad terület kevesebb, mint az eredeti méret. Ez annak a következménye, hogy valamennyi területet fel kell használni a lemez működőképessé tételéhez; ezt a területet a fájlrendszer foglalja el. Ezen kívül a lemezgyártók sokszor más szabványt használnak a lemezméret meghatározásához, ami további eltérést eredményez.

Mi az a fájlrendszer?

A fájlrendszer az adattárolás, és a fájlok rendszerezésének adott módja egy eszközön (például egy merevlemezen), és fontos része az operációs rendszereknek. Fájlrendszer nélkül csak nehézkesen lehetne fájlokat tárolni és elérni.

Számos különböző fájlrendszertípus létezik. A leggyakoribbak:

 • ext2, ext3 és ext4: ezek általában GNU/Linux operációs rendszereken találhatók. Az Ubuntu az ext4 fájlrendszert használja alapértelmezett fájlrendszerként.

 • FAT16 és FAT32: ezek régebbi számítógépeken található Microsoft Windows fájlrendszerek. Ha adatot szeretne megosztani két számítógép között, a FAT32 fájlrendszer megfelelő választás lehet.

 • NTFS: ezt a fájlrendszertípust az újabb Microsoft Windows rendszerek használják.

 • HFS+: ez a Mac OS X alapértelmezett fájlrendszere.

Mi az a partíció?

A partíció egy adattároló eszköz (például egy merevlemez) tárolókapacitásának több részre osztására ad lehetőséget, amelyek külön adattároló eszközként kezelhetők („logikai eszközök”).

Minden logikai egység különálló eszközként jelenik meg, ezért azokat az operációs rendszer önálló lemezekként kezeli.

Egy merevlemez particionálásának számos oka lehet:

 • Terület felszabadítása

 • Különböző operációs rendszerek telepítése

 • Az adatok hatékonyabb rendszerezése a merevlemezen

Eszközök csatolása és leválasztása

Ha cserélhető tárolóeszközt csatlakoztat a számítógéphez, akkor az eszközön lévő fájlok elérése érdekében az operációs rendszernek csatolnia kell azt.

Az adattároló eszközök csatolásával és leválasztásával kapcsolatos információkat a Cserélhető adathordozók használata témakörben talál.

Ha fájlokat másol egy adattároló eszközre, azok nem kerülnek rögtön kiírásra az eszközre. Ehelyett gyakran egy várakozási sorba kerülnek, így egyszerre vihetők át az eszközre (így hatékonyabb). Ha leválasztja az eszközt az összes fájl átírása előtt, akkor a fájlok elveszhetnek. Ezt elkerülendő az eltávolítás előtt mindig le kell választani az eszközt.