Mit mentsek?

A prioritást a legfontosabb fájlok mentésének kell kapnia, valamint a nehezen előállíthatóknak. A legfontosabbaktól a legkevésbé fontos fájlok listája például:

Személyes fájljai

Ide tartozhatnak a dokumentumok, táblázatok, e-mail, naptárbejegyzések, pénzügyi adatok, családi fényképek vagy bármely saját készítésű és emiatt fontos fájl, amit pótolhatatlannak tekint.

Személyes beállításai

Ide a színek, hátterek, képernyő-felbontások és egérbeállítások változtatásai tartoznak. Ebbe a kategóriába esnek az alkalmazások beállításai, például a LibreOffice, a zenelejátszó és az e-mail kliens beállításai. Ezek pótolhatók, de ez eltarthat egy ideig.

Rendszerbeállítások

A legtöbben nem módosítják a telepítéskor létrehozott rendszerbeállításokat. Ha rendszerét személyre szabja, vagy számítógépét kiszolgálóként használja, akkor ezeket a beállításokat is mentse.

Telepített szoftverek

Az általában használt szoftverek általában újratelepítéssel gyorsan helyreállíthatók.

Általában a pótolhatatlan fájlokról és a mentés nélkül csak nagy időbefektetés árán helyreállítható fájlokról kell mentést készíteni. Ha egyes fájlok egyszerűen helyreállíthatók, akkor azokra nem muszáj lemezhelyet pazarolni.