Az Ubuntu telepítése Wubi segítségével

Bevezetés

Régóta szeretné megismerni az Ubuntu-t mindenféle elkötelezettségek és ismeretek nélkül? Vagy esetleg nincs elég tapasztalata, és csak ki szeretné próbálni sebességveszteség nélkül? A Wubit pont ilyen esetekre találták ki. A Wubival úgy telepíthet Ubuntut, mint egy bármilyen más programot Windowsra. Az Ubuntu Linux bekerül a Windows indító menüjébe és egy képfájl formájában felíródik a számítógépre, ami később bármikor eltávolítható. Ezzel a módszerrel nagyon sok időt spórolhatunk meg, és kizárhatjuk az esetleges szakszerűtlen telepítésből fakadó adatvesztést.

Beszerezés

A Wubi telepítőt az Ubuntu 8.04 Desktop CD már tartalmazza, ezért semmi másra nincs szüksége, csak beszerezni egyet belőle. A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha letölti internetről a képfájlt, és kiírja CD-re. Ha nincs szélessávú internet kapcsolata, akkor szerezzen be egy eredeti kiadást. Mivel az eredeti CD elsősorban promóciós célokat szolgál, és a szállítása meglehetősen időigényes (4-6 hét), ezért kérjük, inkább az írott CD-ket részesítse előnyben.

Abban az esetben ha nem rendelkezne telepítő lemezzel, letöltheti a Wubi telepítőt az internetről, amely letöltése után rögtön hozzákezdhet a telepítéshez.Értelem szerűen ez a telepítés módszer annyival több időt fog igénybe venni, mint amennyi maga a(z) Ubuntu lemez letöltése lenne .

A Telepítés

Helyezze a(z) Ubuntu CD -t a meghajtóba mikor a Windows rendszere működésre kész. Ezek után a telepítő automatikusan elindul, amennyiben önnél az automatikus lejátszás engedélyezve van. Ha nem indult el, akkor navigáljon a sajátgépen belül a CD/DVD eszközmeghatóra (ami tartalmazza a lemezt), és jobb klikkel válassza az automatikus lejátszás opciót.

Válassza a Telepítés a Windows-on belül opciót.

Egy képernyőkép a Wubiról ami a Telepítés Windows-on belül opciót illusztrálja

Itt addja meg a következőket:

  • Installation Drive(X GB Free): A telepítés helyét itt kell kiválasztania, illetve mellette láthatja a jelenlegi szabad helyet.
  • Installation Size: A telepítésre szánt partíció méretét itt kell megadnia, és minimálisan 4 GB szabad hellyel kell rendelkeznie.
  • Desktop Environment: A kívánt asztali környezetett automatikusan kiválasztja önnek a Wubi, ezt nem kell állítani.(Ezen kívül létezik más környezet is amik közöl választhat például Kubuntu, Xubuntu, stb.)
  • Language: A Nyelvet állítsa át Magyarra. (Persze a többi nyelven is telepíthető a rendszer)
  • Username: Itt adja meg a felhasználónevét
  • Password: Itt adja meg a jelszavát

Miután megadta az előbbi adatokat kattintson a(z) Install Gombra kattintva a telepítő létre hozza a képfájlt a számítógépén. Ez több percig is eltarthat.

Egy képernyőkép a Wubiról ami az Instaláláshoz szükséges adatokat illusztrálja

A Képfájl létrehozzása folyamán a következő ablakot kell látnia.

Egy képernyőkép a Wubiról ami a Képfájl elkészűltét illlusztrálja.

Mikor a képfájl elkészült a következő opciók közül választhat:

  • Reboot Now: Számítógép újraínditása. Amikor a számítógépet újraínditja megkezdheti a telepítést
  • I want to manually to reboot later: Számítógép újraínditása manuálisan később. Ezt az opciót csak akkor válassza, ha a telepítést később szeretné folytatni.

Indítsa újra a számítógépet a Finish gombra kattinva.

Egy képernyőkép a Wubiról ami a Telepítés egyik fázisának elkészűltét illlusztrálja.

Amint számítógépét újraínditotta, már választhattóvá válik az Ubuntu. A billentyűzete kurzor gombjaival navigáljon az Ubuntu-ra, és üssün Entert.

Egy képernyőkép a Wubiról ami a rendszer telepítésének folytatását illlusztrálja.

A rendszer felkészül a telepítésre. Ettől a ponttol már nem kell semmit csinálnia.

Egy képernyőkép a Wubiról ami a rendszer telepítésének előkészülését illlusztrálja.

A rendszer telepítése folyamatban.

Egy képernyőkép a Wubiról ami a rendszert telepítés közben illlusztrálja.

Mikor a rendszer telepítése megtörtént, egy újabb újraindítás után már választható a müködésre kész rendszer. Ahogy az először tette, válassza ki ismételten az Ubuntut.

Egy képernyőkép a Wubiról ami a rendszer választási lehetőségés illlusztrálja.

A rendszer betöltődik, és azonnal megkezdheti az Ubuntu Linux használatát.

Betöltés

Egy képernyőkép a Wubiról ami a rendszer betöltését illlusztrálja.

Bejelentkezés

Egy képernyőkép a Wubival való telepítés után a bejelentkezőképernyőt illusztrálja.

A rendszer használatra kész

Egy képernyőkép a Wubival való telepítés utáni, használatra kész állapotot illusztrálja.