Fájlok

A fájljait valószínűleg a Saját mappájába érdemes elhelyeznie. Javasolt az összes személyes fájlját (például dokumentumokat, képeket, zenéket és hasonlókat) a saját mappájában tárolni. Így azok egy könnyen elérhető helyre kerülnek.

A Saját mappa eléréséhez kattintson a HelyekSaját mappa menüpontra. Ezen belül új mappák létrehozásához válassza a FájlMappa létrehozása menüpontot. Érdemes lehet külön helyen tárolni a különféle fájlokat, például zenéket és fényképeket. Így rend lesz a gépén, gyorsabb és könnyebb is lesz megtalálni, ha valamit keres.

Hogy hogyan másolhatja a fájljait Windows rendszerről a saját mappájába, az attól függ, hogyan mentette le azokat Windowsról. Ezzel kapcsolatban további információkért nézze meg az „Adatok biztonságos átvitele” részt. Bármelyik módszert is választotta, az átviteli eljárás nagyon egyszerű. CD vagy DVD esetén például a következő eljárást használhatja:

 1. Helyezze be a lemezt a számítógép optikai meghajtójába. Egy kis idő elteltével egy lemez ikonja jelenik meg az Asztalon.

 2. Kattintson duplán az ikonra a lemez tartalmának megjelenítéséhez.

 3. A Saját mappa legyen megnyitva egy másik ablakban. A Saját mappát a FájlÚj ablak menüpontra kattintással nyithatja meg.

 4. A behelyezett lemez tartalmát mutató mappában válassza ki a SzerkesztésÖsszes kijelölése menüpontot. Ezzel a lemez teljes tartalmát kijelölheti.

 5. Válassza a SzerkesztésMásolás menüpontot a kiválasztott fájlok lemásolásához.

 6. A Saját mappa ablakában válassza ki a SzerkesztésBeillesztés menüpontot a fájlok Saját mappába másolásához. Ha sok fájlja van, a másolás hosszú ideig tarthat.

 7. Ha a másolási folyamat befejeződött, a fájlokat újra a megszokott módon használhatja.

Fényképek importálása

Az Ubuntu tartalmazza az F-Spot fotókezelő alkalmazást, amellyel fényképeit rendszerezheti.

 1. Nyissa meg saját mappáját és hozzon létre egy Fényképek nevű mappát. Ezt a FájlMappa létrehozása menüpont kiválasztásával teheti meg.

 2. Másolja át fényképeit az imént létrehozott mappába.

 3. Az F-Spot indításához válassza az AlkalmazásokGrafikaF-Spot fotókezelőt.

 4. Megjelenik az Importálás képernyő. Ha mégsem így történne, válassza a FájlImportálás... menüpontot.

 5. A fényképei két példányban tárolásának elkerüléséhez törölje a Fájl átmásolása a fényképek mappába jelölőnégyzet kijelölését.

 6. A Forrás importálása: menüből válassza a Mappa kiválasztása lehetőséget. Egy kattintással válassza ki a saját mappájának Fényképek almappáját.

 7. Az importálási folyamat elindításához kattintson az Importálás gombra. A fényképek számától függően ez eltarthat egy ideig.

Zene importálása

Az Ubuntu alatt alapértelmezésben telepített másik hasznos alkalmazás a Rhythmbox zenelejátszó. Ez lehetővé teszi zenéi rendszerezését és lejátszását.

 1. Nyissa meg saját mappáját és hozzon létre egy új, Zene nevű mappát. Ezt a FájlMappa létrehozása menüpont kiválasztásával teheti meg.

 2. Másolja át zenefájljait az újonnan létrehozott mappába.

 3. A Rhythmbox zenelejátszó indításához válassza az AlkalmazásokHang és videóRhythmbox zenelejátszó menüpontot.

 4. Válassza a ZeneMappa importálása... menüpontot a zenéi importálásának megkezdéséhez. Megjelenik a Mappa importálása a gyűjteménybe ablak.

 5. A Zene mappa kiválasztásához kattintson rá a Saját mappán belül, majd kattintson a Megnyitás gombra a mappában található zenefájlok importálásához a Rhythmboxba.

 6. Az importálási folyamat a fájlok mennyiségétől függően eltarthat egy ideig. Miután befejeződött, rendszerezheti és lejátszhatja zenefájljait a Rhythmbox használatával.

A Rhythmbox figyelmeztetni fogja, amennyiben egy fájlt nem tud lejátszani. Ebben az esetben valószínű, hogy a zeneszám azért nem játszható le, mert olyan hangformátumban van, amely támogatása még nincs telepítve. További információ a „Nem támogatott hangformátumok átalakítása.” fejezetben olvasható.