Fájlok és mappák megosztása más gépekkel

A hálózaton fájljait és mappáit más felhasználókkal a Megosztott mappák vagy a Nautilus segítségével oszthatja meg.

Mappák megosztása a megosztott mappák alkalmazással

Mappák megosztásához a Megosztott mappák használatával:

 1. A terminál elindításához válassza az AlkalmazásokKellékekTerminál menüpontot.

 2. Írja be a shares-admin parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt a Megosztott mappák megnyitásához.

 3. Nyomja meg a Feloldás gombot, és írja be a jelszavát a (Felhasználó) jelszava: mezőbe.

 4. Nyomja meg a Hitelesítés gombot.

 5. Előfordulhat, hogy egy A megosztási szolgáltatás nincs telepítve üzenetet kap. Ebben az esetben jelölje be az üzenetablakban levő két jelölőnégyzetet, majd nyomja meg a Szolgáltatások telepítése gombot. A megosztási szolgáltatások támogatása letöltésre és telepítésre kerül; ez eltarthat egy ideig.

 6. Válassza a Megosztott mappák fület, és nyomja meg a Hozzáadás gombot.

 7. Az Útvonal mezőben adja meg a megosztandó mappa helyét.

 8. Válassza a Windows hálózatok (SMB) lehetőséget a Megosztás ezzel listából.

 9. Írjon be egy nevet és egy megjegyzést a megosztott mappához.

 10. Ha azt szeretné, hogy a felhasználók a megosztott mappához való hozzáféréskor tudjanak fájlokat létrehozni, módosítani és törölni, törölje a jelölést a Csak olvasható jelölőnégyzetből. Ha be van jelölve a Csak olvasható jelölőnégyzet, a felhasználók csak olvashatják a fájlokat a megosztott mappában.

 11. Nyomja meg a Megosztás gombot a megosztott mappa elérésének engedélyezéséhez. Az Önnel azonos helyi hálózatban lévő felhasználók ezután hozzáférhetnek a megosztott mappához.

További információk a hálózati megosztások kezeléséről a Megosztott mappák adminisztrációs eszköze kézikönyvoldalon találhatók.

Mappák megosztása a Nautilus használatával

Mappák megosztásához a Nautilus használatával:

 1. Egy Fájlböngésző ablak megnyitásához válassza a HelyekSzámítógép menüpontot.

 2. A jobb egérgombbal kattintson arra a mappára, melyet meg szeretne osztani, majd a helyi menüből válassza a Megosztás beállításai menüpontot.

 3. A megjelenő menüből válassza a Mappa megosztása menüpontot. Ha más néven szeretné megosztani a mappát, A megosztás neve mezőben megváltoztathatja a mappa megosztási nevét.

 4. Előfordulhat, hogy egy A megosztási szolgáltatás nincs telepítve üzenetet kap. Ebben az esetben jelölje be az üzenetablakban levő két jelölőnégyzetet, majd nyomja meg a Szolgáltatások telepítése gombot. A megosztási szolgáltatások támogatása letöltésre és telepítésre kerül; ez eltarthat egy ideig.

 5. Ha azt szeretné, hogy a felhasználók a megosztott mappában tudjanak fájlokat létrehozni, módosítani és törölni, jelölje be az Írás engedélyezése a mappába jelölőnégyzetet. Ha ez a jelölőnégyzet nincs bejelölve, akkor a felhasználók csak megtekinthetik a fájlokat a megosztott mappában. Lehetőség szerint töltse ki a Megjegyzés mezőt.

 6. Ha azt szeretné, hogy a vendég felhasználók is hozzáférhessenek a mappában levő fájlokhoz, válassza a Vendéghozzáférés (felhasználói fiók nélküli személyeknek) lehetőséget.

 7. A mappa elérhetővé tételéhez nyomja meg a Megosztás gombot.

 8. Kaphat egy üzenetet, melyben a Nautilus tudatja, hogy a mappa néhány jogosultságát be kell állítani a megosztás előtt. Ebben az esetben nyomja meg a Jogosultságok automatikus hozzáadása gombot.

 9. Az ugyanabban a hálózatban levő felhasználók mostantól hozzáférnek a megosztott mappához.

[Megjegyzés]

Ha az Önnek nincs jogosultsága felhasználói megosztások létrehozásához üzenetet kapja, vegye fel a kapcsolatot a rendszergazdával, vagy állítsa be a Mappamegosztási szolgáltatást (samba).

További információk a hálózati megosztások kezeléséről a Megosztott mappák adminisztrációs eszköze kézikönyvoldalon találhatók.

Hozzáférés a megosztott mappákhoz Windowson keresztül

Ha Ubuntut futtató rendszeren akar megosztani egy mappát Windows rendszerek felé, további lépések is szükségesek lehetnek:

 1. A terminál elindításához válassza az AlkalmazásokKellékekTerminál menüpontot.

 2. Adja ki a sudo smbpasswd -a felhasználónév parancsot, a „felhasználónév” helyére írja be a saját felhasználónevét. Nyomja meg az Enter billentyűt a parancs futtatásához.

  [Megjegyzés]

  A felhasználónevét megkapja, ha beírja a whoami parancsot, majd megnyomja az Enter billentyűt.

 3. Amikor a „[sudo] password for (felhasználónév):” sort látja, írja be jelszavát, majd nyomja meg újra az Enter billentyűt.

 4. Amikor a „New SMB password:” feliratot látja, írja be azt a jelszót, amivel később el akarja érni a megosztott mappát, majd nyomja meg az Enter billentyűt. A jelszót üresen is hagyhatja, ezzel mindenki számára engedélyezi a mappa elérését.

 5. Amikor a „Retype new SMB password:” szöveget látja, írja be újra az előbbi jelszót, majd nyomja meg az Enter billentyűt.

 6. Ezután kapcsolódni lehet az Ubuntut futtató számítógépen megosztott mappákhoz.

Probléma a megosztott mappához kapcsolódáskor Windowson

Ha nem képes elérni a megosztott mappát Windows alól, próbálja az Ubuntut futtató gép IP-címét használni a gépneve helyett:

 1. Válassza a RendszerAdminisztrációHálózati segédeszközök menüpontot, majd az Eszközök fület.

 2. Válassza ki a hálózati kapcsolata nevét a Hálózati eszköz lenyíló listából (például: „eth0”). Ha több eszköze is van, akkor ezt többször is megismételheti.

 3. Jegyezze meg az IP-cím oszlopban lévő számokat. Ez négy számot tartalmaz, számokkal elválasztva (például: „192.168.2.10”)

 4. A windowsos számítógépen válassza a StartFuttatás menüpontot, és írja be a szövegdobozba a \\ipcím parancsot az ubuntus számítógép IP-címével

 5. A megosztott mappához való kapcsolódáshoz nyomja meg az OK gombot.

Ha továbbra sem képes hozzáférni a megosztott mappához, akkor ellenőrizze, hogy a mappamegosztási szolgáltatás fut-e az ubuntus számítógépen:

 1. Válassza a RendszerAdminisztrációSzolgáltatások menüpontot.

 2. Keresse meg a Mappamegosztási szolgáltatás (samba) jelölőnégyzetet, és győződjön meg róla, hogy a jelölőnégyzet be van jelölve. Ellenkező esetben nyomja meg a Feloldás gombot, és írja be a rendszergazdai jelszavát. Nyomja meg a Hitelesítés gombot, majd engedélyezze a mappamegosztási szolgáltatást.

 3. Nyomja meg a Bezárás gombot.

További információkat az Ubuntu közösségi súgóoldalain (angol) találhat.