Azonnali üzenetküldés

Az azonnali üzenetküldés (IM) az internetes üzenetváltás egy módja. Az azonnali üzenetek elküldése és megérkezése között nincs késés.

Empathy üzenetküldő

Az Empathy az Ubuntu alapértelmezett azonnali üzenetküldője. Az Empathy használatával AIM, Gadu-Gadu, Google Talk, GroupWise, ICQ, IRC, Jabber, MSN, Napster, Salut, Sametime, QQ és Yahoo felhasználókkal beszélgethet, és az összes ismerősét tartalmazó listát egyetlen ablakban láthatja.

Az Empathy elindításához válassza az AlkalmazásokInternetEmpathy üzenetküldő menüpontot.

Az Empathy használatával kapcsolatos további információkért nézze meg az Empathy kézikönyvét.

Ekiga telefonszoftver

Az Ekiga az Ubuntu alapértelmezett internetes telefon (VoIP) alkalmazása. Lehetővé teszi hang- és videohívások interneten keresztüli indítását olyanok felé, akik hardveres vagy szoftveres eszközei követik a SIP vagy H.323 szabványokat, valamint alapszintű azonnali üzenetküldést is biztosít. Kompatibilis a Windows Messengerrel, valamint több VoIP alkalmazással. Az Ekiga azonban nem képes kommunikálni a Skype-pal, mivel ez utóbbi zárt technológiát használ. Az Ekiga ezen kívül normál vonalas telefonhívásokra is használható.

Az Ekiga indításához válassza az AlkalmazásokInternetEkiga telefonszoftver menüpontot.

Az Ekiga használatával kapcsolatos segítségért lásd az Ekiga kézikönyvét.

IRC azonnali üzenetküldés

Az IRC azonnali üzenő szolgáltatások felhasználóinak rendelkezésére áll az XChat-GNOME is. Ennek szolgáltatásai a fejlett parancsfájl-támogatás (perl és python) és a letisztult, egyszerűen használható felület.

  1. Telepítse az xchat-gnome csomagot.

  2. Az XChat elindításához válassza az AlkalmazásokInternetXchat-GNOME csevegés menüpontot.

Segítségkérés IRC útján

Az Ubuntuval kapcsolatos segítség kérésére, vagy az IRC hálózat megismerésére kiváló lehetőséget biztosít az Ubuntu hivatalos támogatási csatornájához való csatlakozás a Freenode hálózaton.

  1. Indítsa el az XChat-Gnome-ot a fentiek szerint.

  2. Az XChat-Gnome első indításakor az Ön becenevére és nevére vonatkozó kérdés jelenik meg. Válasszon becenevet (ezt fogják látni a többiek a csevegés során), és írja be teljes nevét (nem kötelező), majd nyomja meg az OK gombot.

  3. A megjelenő kapcsolódás ablakban válassza ki a Freenode-ot és kattintson a Kapcsolódás gombra. A megjelenő ablakba írja be a következőt: „/JOIN #ubuntu-hu”.