A számítógép felfüggesztése és hibernálása

Ha nem használja a számítógépet, energiamegtakarítási célból bekapcsolhatja az energiatakarékos üzemmódok egyikét:

 • A számítógép felfüggesztése olyan, mintha a számítógép alvó állapotba kerülne. A számítógép bekapcsolva marad, a megnyitott programok továbbra is nyitva maradnak, de a számítógép kevesebb energiát fogyaszt. A számítógép felébreszthető egy billentyű vagy egérgomb lenyomásával.

 • Hibernáláskor a számítógép teljesen leáll, miközben elmenti a rendszer aktuális állapotát (például megtartja a nyitva hagyott dokumentumokat). Ha a számítógépet bekapcsolja hibernálás után, akkor a hibernálás előtt végzett minden munkája visszaállításra kerül. Hibernálva a számítógép nem fogyaszt energiát.

 • A leállítás a számítógép teljes kikapcsolása, a rendszer aktuális állapotának elmentése nélkül. Leállítva a számítógép nem fogyaszt energiát.

 • Folytatáskor a számítógép visszaáll normál üzemmódba. Felfüggesztett állapotból bármelyik billentyű vagy egérgomb megnyomásával, hibernált állapotból pedig a bekapcsológomb megnyomásával állítható vissza a rendszer normál üzemmódra.

Energiatakarékos üzemmódba a képernyő jobb felső sarkában lévő Felhasználóváltó megfelelő gombjának megnyomásával helyezhető a számítógép.

[Figyelem]

Egyes számítógépeknél előfordulhatnak problémák bizonyos energiatakarékos módok használatakor. A legjobb módszer annak ellenőrzésére, hogy a számítógépe kezelni tud-e egy adott energiatakarékos módot, annak kipróbálása. Mindig győződjön meg róla, hogy a számítógép felfüggesztése vagy hibernálása előtt minden fontos dokumentumot elmentett.

A számítógépem nem kerül felfüggesztett vagy hibernált állapotba

Néhány számítógépet az Ubuntu nem képes felfüggesztett vagy hibernált állapotba tenni. Az alábbi jelenségek egyikét tapasztalhatja, a számítógépe ilyen:

 • A hibernálás kiválasztása után a számítógép nem kapcsol ki.

 • A számítógép hibernálás utáni bekapcsoláskor nem állítja vissza a korábban elindított programokat.

 • A számítógép nem ébred fel a felfüggesztés után.

 • Bizonyos programok vagy hardvereszközök nem működnek megfelelően a hibernálás vagy felfüggesztés után.

Ha ezen problémák valamelyikét észleli, küldjön hibajelentést a Launchpadra. Az Ubuntu egy későbbi kiadásában remélhetőleg ezek a hibák javításra kerülnek. Érdemes elolvasnia még az Általános módszer a felfüggesztés és hibernálás beüzemelésére fejezetet.

Indítsa újra a számítógépét, ha a számítógépe nem működik megfelelőlen a hibernálást vagy felfüggesztést követően. Ha egy program nem működik megfelelően, zárja be és indítsa el újra.

[Figyelem]

A felfüggesztés és hibernálás kipróbálása előtt győződjön meg arról, hogy minden megnyitott dokumentumot elmentett.

Általános módszer a felfüggesztés és hibernálás beüzemelésére

A felfüggesztés vagy hibernálás valószínűleg beüzemelhető a számítógépén, de ez sok munkát igényelhet. Az alábbi eljárás sok számítógépen működhet. Ha ez mégsem segítene, kérjen segítséget az Ubuntu számos támogatási csatornájának egyikén.

 1. Töltse le a Quirk Checker parancsfájlt a Saját mappájába.

 2. A Saját mappájában keresse meg a quirk-checker.sh fájlt, kattintson rá a jobb gombbal és válassza a Tulajdonságok menüpontot. Válassza a Jogosultságok fület, és ellenőrizze, hogy a Fájl végrehajtásának engedélyezése programként jelölőnégyzet be van jelölve, majd nyomja meg a Bezárás gombot.

 3. Nyisson egy terminált (AlkalmazásokKellékekTerminál), írja be a ./quirk-checker.sh parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt.

 4. Kövesse a parancsfájl javaslatait. Ezek fontos rendszerfájlok szerkesztésére is utasíthatják, ezért ha bizonytalan, keressen támogatást.

[Figyelem]

Mielőtt végrehajtaná a Quirk Checker javaslatait, készítsen biztonsági másolatot a módosítandó fájlokról.

Miért látok furcsa mintákat a képernyőn a számítógép hibernálásakor?

A számítógép hibernálása közben előfordulhat, hogy a képernyőn fekete-fehér mintázat jelenik meg. Emiatt általában nem kell aggódni, mivel néhány videokártya így válaszol a hibernálás kezdeti folyamatára.

Ha a számítógép sokáig mutatja ezt a mintázatot anélkül, hogy kikapcsolna, akkor valószínűleg probléma van a hibernálással. További információkért olvassa el A számítógépem nem kerül felfüggesztett vagy hibernált állapotba szakaszt.