Bevezetés

Az Ubuntu rendszer sikeres összekapcsolása Windows kliensekkel a Windows környezetekben általános szolgáltatások biztosítását és integrálását jelenti. Az ilyen szolgáltatások az adatok és információk megosztását segítik a hálózatban lévő számítógépekről és felhasználókról, és három fő szolgáltatáskategóriába sorolhatók:

  • Fájl- és nyomtatómegosztási szolgáltatások. A Server Message Block (SMB) protokollt használja a fájlok, mappák, kötetek és nyomtatók hálózaton belüli megosztásának megkönnyítésére.

  • Címtárszolgáltatások. Alapvető információk megosztása a hálózat számítógépeiről és felhasználóiról a Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) és a Microsoft Active Directory® technológiák használatával.

  • Hitelesítés és hozzáférés. Számítógép vagy felhasználó azonosítójának létrehozása a hálózaton és azon információk meghatározása olyan alapelvek és technológiák használatával, mint a fájlhozzáférések, csoportházirendek és a Kerberos hitelesítési szolgáltatás, amelyek elérésére a számítógépnek vagy felhasználónak joga van.

Szerencsére az Ubuntu rendszer képes az összes ilyen szolgáltatás biztosítására Windows kliensek számára, és hálózati erőforrások megosztására azokkal. Az Ubuntu rendszer által tartalmazott egyik kulcsfontosságú szoftver windowsos hálózatkezeléshez az SMB kiszolgálóalkalmazások és eszközök Samba nevű csomagja.

Az Ubuntu kiszolgálókézikönyv ezen szakasza bemutatja a Samba felhasználásának néhány általános módját, valamint a szükséges csomagok telepítését és beállítását. A Sambával kapcsolatos további részleges dokumentációk és információk a Samba weboldalán érhetők el.