Squid - Proxy kiszolgáló

A Squid egy teljes körű szolgáltatásokat nyújtó webes proxy gyorsítótár-kiszolgáló, amely proxy és gyorsítótár-szolgáltatásokat biztosít a HTTP, FTP és más népszerű hálózati protokollokhoz. A Squid képes SSL kérések gyorsítótárazására és proxyzására, DNS-kikeresések gyorsítótárazására és transzparens gyorsítótárazásra. A Squid gyorsítótárazási protokollok széles körét támogatja, például az ICP, HTCP, CARP és WCCP protokollokat.

A Squid proxy gyorsítótár-kiszolgáló kitűnő megoldás rengeteg proxyzási és gyorsítótárazási kiszolgálóigényre, és a telephelyi irodától a vállalati hálózatokig remekül skálázódik, miközben átfogó és részletes hozzáférés-felügyeleti mechanizmusokat, valamint a kritikus paraméterek SNMP feletti figyelését is biztosítja. A dedikált Squid proxy vagy gyorsítótár-kiszolgálóként használandó számítógép kiválasztásakor gondoskodjon róla, hogy a rendszer nagy mennyiségű fizikai memóriát tartalmazzon, mivel a Squid a jobb teljesítmény érdekében memóriabeli gyorsítótárat tart fenn.

Telepítés

A Squid kiszolgáló telepítéséhez adja ki a következő parancsot a terminálban:

sudo apt-get install squid

Beállítás

A Squid beállítása az /etc/squid/squid.conf beállítófájl által tartalmazott direktívák szerkesztésével történik. A következő példák bemutatnak néhány olyan direktívát, amelyeket a Squid kiszolgáló viselkedésének befolyásolása érdekében módosíthat. A Squid beállításainak mélyebb megismeréséhez lásd a Hivatkozások szakaszt.

[Tipp]

A beállítófájl szerkesztése előtt készítsen másolatot az eredetiről, és tegye írásvédetté, így referenciaként megőrizheti az eredeti beállításokat, és szükség esetén visszaállíthatja azokat.

Készítsen másolatot az /etc/squid/squid.conf fájlról, és tegye írásvédetté a terminálban kiadott következő parancsokkal:

sudo cp /etc/squid/squid.conf /etc/squid/squid.conf.original
sudo chmod a-w /etc/squid/squid.conf.original

 • A http_port direktívát módosítsa a következőképpen a Squid kiszolgáló beállításához az alapértelmezett 3128-as helyett a 8888-as TCP port figyelésére:

  http_port 8888
  
 • Módosítsa a visible_hostname direktíva értékét a Squid kiszolgáló nevének megadásához. A névnek nem kötelező megegyezni a gépnévvel. Ebben a példában a név a weezie lesz.

  visible_hostname weezie
  
 • A Squid hozzáférés-vezérlésének segítségével beállíthatja, hogy a Squid által proxyzott internetes szolgáltatások csak bizonyos IP-című felhasználók számára legyenek elérhetők. A következő példa a 192.168.42.0/24 alhálózat felhasználóinak biztosít hozzáférést:

  Adja a következőket az /etc/squid/squid.conf fájl ACL szakaszának végéhez:

  acl fortytwo_network src 192.168.42.0/24
  

  Ezután vegye fel a következőket az /etc/squid/squid.conf fájl http_access szakasza fölé:

  http_access allow fortytwo_network
  
 • A Squid kitűnő hozzáférés-vezérlési szolgáltatásainak köszönhetően beállíthatja, hogy a Squid által proxyzott internetes szolgáltatások csak a normál hivatali órákban legyenek elérhetők. A következő példa egy olyan vállalkozás alkalmazottainak hozzáférését mutatja be, amely hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között működik, és a 10.1.42.0/42 alhálózatot használja:

  Adja a következőket az /etc/squid/squid.conf fájl ACL szakaszának végéhez:

  acl biz_network src 10.1.42.0/24
  acl biz_hours time M T W T F 9:00-17:00
  

  Ezután vegye fel a következőket az /etc/squid/squid.conf fájl http_access szakasza fölé:

  http_access allow biz_network biz_hours
  

[Megjegyzés]

Az /etc/squid/squid.conf fájl módosítása után mentse a fájlt, és a módosítások életbe léptetéséhez indítsa újra a squid kiszolgálót a következő parancs kiadásával:

sudo /etc/init.d/squid restart

Hivatkozások

A Squid weboldala

Az Ubuntu wiki Squid oldala.