Felkészülés a telepítésre

Ez a szakasz a telepítés előtt megfontolandó különböző szempontokat ismerteti.

Rendszerkövetelmények

Az Ubuntu 10.10 kiszolgáló változata két fő architektúrát támogat, ezek az Intel x86 és az AMD64. Az alábbi táblázat felsorolja az ajánlott hardver specifikációit. Igényeitől függően kevesebb is elég lehet. Azonban a legtöbb felhasználó esetén ezen javaslatok figyelmen kívül hagyása jelentős frusztrációt okozhat.

2.1. táblázat - Ajánlott minimális követelmények

Telepítés típusa

RAM

Merevlemezhely

Alaprendszer

Minden feladat telepítve

Kiszolgáló

128 megabájt

500 megabájt

1 gigabájt

A kiszolgáló változat az összes kiszolgálóalkalmazás számára egy közös alapot biztosít. Minimalista felépítése biztosítja a kívánt szolgáltatások, például fájl/nyomtatószolgáltatások, webkiszolgálás, e-mail kiszolgálás stb. környezetét.

Az UEC követelményei némileg eltérnek. Az előtét követelményeiért lásd az „Előtét előfeltételei”, az UEC csomópont követelményeiért pedig a „Csomópont előfeltételei” szakaszt.

Különbségek a kiszolgáló és az asztali rendszer között

Van néhány különbség az Ubuntu kiszolgáló változata és az Ubuntu asztali változata között. Meg kell jegyezni, hogy mindkét változat ugyanazokat az apt tárolókat használja. Ez a kiszolgáló alkalmazások telepítését egyformán egyszerűvé teszi az asztali változatra és a kiszolgáló változatra is.

A két változat közti különbségek: az X ablakkezelő környezet hiánya a kiszolgáló változatban, a telepítési folyamat, és az eltérő kernelbeállítások.

Kernelkülönbségek:

  • A kiszolgáló változat a Deadline I/O ütemezőt használja az asztali kiadásban használt CFQ ütemező helyett.

  • A preemption ki van kapcsolva a kiszolgáló változatban.

  • Az időzítő megszakítása 100 Hz a kiszolgáló változatban, és 250 Hz az asztali változatban.

[Megjegyzés]

Az Ubuntu 64 bites változatának 64 bites processzorokon való futtatásakor a memóriacímtér mérete nem jelent akadályt.

To see all kernel configuration options you can look through /boot/config-2.6.35-server. Also, Linux Kernel in a Nutshell is a great resource on the options available.

Mentés

  • Az Ubuntu kiszolgáló verziójának telepítése előtt győződjön meg, hogy a rendszerén található összes adat mentésre került. A mentési lehetőségeket lásd: 18. fejezet - Biztonsági mentés.

    Ha nem először telepít operációs rendszert a számítógépre, akkor szükség lehet a lemez újraparticionálására az Ubuntunak szánt hely felszabadításához.

    A lemez particionálásakor fel kell készülnie a lemezen található összes adat elvesztésére, amennyiben hibát követ el, vagy a particionálás során valami rosszul sül el. A telepítéshez használt programok meglehetősen megbízhatók, a legtöbb évek óta használatban van, de visszavonhatatlan műveleteket is végrehajtanak.