PHP5 - parancsnyelv

A PHP egy általános célú parancsnyelv, amelyet webes fejlesztésekhez terveztek. A PHP parancsfájlok beágyazhatók HTML-be. Ez a szakasz ismerteti a PHP5 telepítését és beállítását Ubuntu rendszerekre Apache2 és MySQL mellé.

Ez a szakasz feltételezi, hogy telepítette és beállította az Apache2 webkiszolgálót és a MySQL adatbázis-kiszolgálót. Az Apache2 és MySQL telepítésével és beállításával kapcsolatban nézze meg ezen dokumentum Apache2 és MySQL szakaszait.

Telepítés

A PHP5 elérhető Ubuntu Linux alatt.

 • A PHP5 telepítéséhez adja ki a következő parancsot a terminálban:

  sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5
  

  PHP5 parancsfájlokat a parancssorból is futtathat. A PHP5 parancsfájlok parancssori futtatásához telepítenie kell a php5-cli csomagot. A php5-cli telepítéséhez adja ki a következő parancsot a terminálban:

  sudo apt-get install php5-cli
  

  PHP5 parancsfájlokat a PHP5 Apache modul telepítése nélkül is végrehajthatja. Ehhez a php5-cgi csomagot kell telepítenie. A php5-cgi csomag telepítéséhez adja ki a következő parancsot a terminálban:

  sudo apt-get install php5-cgi
  

  A MySQL és a PHP5 együttes használatához telepítenie kell a php5-mysql csomagot. A php5-mysql telepítéséhez adja ki a következő parancsot a terminálban:

  sudo apt-get install php5-mysql
  

  Hasonlóképpen a PostgreSQL és a PHP5 együttes használatához telepítenie kell a php5-pgsql csomagot. A php5-pgsql telepítéséhez adja ki a következő parancsot a terminálban:

  sudo apt-get install php5-pgsql
  

Beállítás

A PHP5 telepítése után a webböngészőből futtathat PHP5 parancsfájlokat. Ha telepítette a php5-cli csomagot, akkor a PHP5 parancsfájlokat a parancssorból is futtathatja.

Alapértelmezésben az Apache2 webkiszolgáló a PHP5 parancsfájlok futtatására van beállítva. Más szóval, a PHP5 modul a telepítésekor automatikusan engedélyezésre kerül az Apache2 webkiszolgálón. Ellenőrizze, hogy az /etc/apache2/mods-enabled/php5.conf és /etc/apache2/mods-enabled/php5.load fájlok léteznek-e. Ha nem, akkor az a2enmod paranccsal engedélyezheti a modult.

A PHP5-tel kapcsolatos csomagok telepítése és a PHP5 Apache2 modul engedélyezése után újra kell indítania az Apache2 webkiszolgálót a PHP5 parancsfájlok futtatásához. A webkiszolgáló újraindításához adja ki a következő parancsot a terminálban:

sudo /etc/init.d/apache2 restart 

Tesztelés

A telepítés teszteléséhez futtathatja a következő PHP5 phpinfo parancsfájlt:

<?php
 phpinfo();
?>

Az előző sorokat elmentheti egy phpinfo.php nevű fájlba, és elhelyezheti az Apache2 webkiszolgáló DocumentRoot könyvtára alatt. Ezután a böngészőben a http://gépnév/phpinfo.php helyet megnyitva a PHP5 különböző konfigurációs paraméterei jelennek meg.

Hivatkozások